A székelyföldi gazdák összefogását dicsérte Szovátán Nagy István agrárminiszter - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

A székelyföldi gazdák összefogását dicsérte Szovátán Nagy István agrárminiszter

Kihívásokkal teli időszakot élünk, azonban jó hír, hogy nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra. Ez az összefogás pedig megmutatkozik abban, hogy gazdák, termelők, falugazdászok, szakmai szervezetek és az oktatás-kutatás képviselői közösségként vannak jelen az 5. Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Szovátán.

A magyar tárcavezető emlékeztetett, a közös európai agrárpolitika és az élelmiszerellátás mindannyiunk jövője szempontjából stratégiai kérdés. Éppen ezért van sorsdöntő jelentősége a júniusi európai parlamenti választásnak. Brüsszel ugyanis marginalizálta ezt a kérdést. Nem akarják látni, hogy az agrárium célja az élelmiszerellátás biztosítása. Hozzátette, az európai gazdák ugyanakkor látják ennek a jelentőségét, amit az elmúlt időszakban a gazdatüntetésekkel jeleztek is. Az aktuális politika ugyanis az, hogy felelősek vagyunk a fogyasztók egészségéért, tehát az egészséges élelmiszer nem szenvedhet szűkösséget az európai emberek asztalán. A feladatunk pedig az, hogy a kiváló élelmiszert az asztalra tegyük, ezt pedig nem vonhatja kétségbe és nem írhatja felül a politika, tájékoztat az Agrárminisztérium sajtóosztálya.

Nagy István kiemelte, a közeljövő másik fontos eseménye, hogy július 1-jétől Magyarország látja el az unió soros elnöki tisztségét. Ez pedig lehetőséget teremt a döntési folyamatok befolyásolására. Ebben a kérdésben pedig partnerként tekintünk az erdélyi gazdákra. Hangsúlyozta, örömteli azt látni, hogy ezt az összefogást megtestesíti a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma, amely összeköti az egyes régiók gazdaszervezeteit, mezőgazdászait és agrárszakembereit. Az összes székelyföldi gazdaszervezet képviseltette magát a szovátai találkozón

Ilyen összefogás eredménye a kiterjesztett, kiválóan működő falugazdász hálózat, amely a Kárpát-medencei magyarság támogatásában az egyik leghasznosabb és legelőremutatóbb intézkedés – mondta Nagy István. A tárcavezető kiemelte, felelősségvállalásunk jól tetten érhető az agrárium területén, amelyben a magyar agrártárca kiemelt feladatának tekinti a határokon túlra szorult nemzettársaink szülőföldön való maradásának, boldogulásának és gyarapodásának segítését. Hozzátette, ennek egy eszköze olyan lehetőségekhez juttatni az Erdélyben és a Kárpát-medence többi részén működő agrárvállalkozásokat, amelyekkel meg tudják mutatni önmagukat, a termékeiket és a szolgáltatásaikat.

Forrás: Krónika

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80