A szilágysági kisdiákok átvehették a magyar állam iskolakezdést támogató ösztöndíját - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

A szilágysági kisdiákok átvehették a magyar állam iskolakezdést támogató ösztöndíját

Összesen 411 szilágysági magyar előkészítő osztályos kisiskolás vehette át a magyar kormány támogatását. A szilágysági Magyar Iskolaválasztási Program gálaműsorát Szilágysomlyón tartották a római katolikus gyülekezeti házban.

A jeles eseményen részt vett többek között dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, Galik Gábor kabinetfőnök, Daróczi László és Kolozsi Kilián kormánytisztviselő, a Rákóczi Szövetség részéről dr. Petrovay László igazgató és munkatársai, valamint Seres Dénes parlamenti képviselő, Kovács Irénke szenátor és Kovács Zoltán, a Báthory István Általános Iskola igazgatója, a Rákóczi Szövetség és az RMPSZ Szilágy megyei elnöke.

Teltház fogadta a vendégeket a gyülekezeti házban. A rendezvényen Kovács Zoltán elmondta, ettől a tanévtől Szilágy megye is bekapcsolódhatott abba a nagy körforgásba, amely az iskolakezdő kisdiákokat és szüleiket szólítja meg. Ennek a kezdeményezésnek az első állomását, az iskolatáskák kiosztását, várakozással tele fogadták az iskolába készülő gyermekek. Az értékes ajándékokat féltő gonddal vették át, s mosolygó tekintetekkel büszkélkedtek vele egymásnak.

Seres Dénes parlamenti képviselő beszédében megköszönte a magyar kormánynak és a Rákóczi Szövetségnek a támogatást, hogy a szülőket arra buzdítják, hogy magyar osztályba írassák gyermekeiket. „Az anyaország számára lényeges a magyarság megmaradása, ami egy nagyon fontos tényező itt a Kárpát-medencébe. Hozzátette, a Szilágyságban éltetik a magyarságot, a magyar kultúrát. Ezt kell nekünk megtartani, és ebben segít az anyaország, a magyar kormány, hogy megmaradhassunk annak, aminek születtünk, és tovább vigyük azt, amit örököltünk. Nagyon szép örökségünk van Erdélyben, amit tovább kell adni a jövő generációnak, és nemzedékről nemzedékre kell építkezni”.

Dr. Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepi alkalomra egy Kányádi Sándor idézetet is hozott, mely szerint: ,,egyetlen hazánk van, ez a magyar nyelv” – mondta. Ezáltal kijelenthetjük, hogy együtt, összefogással, a haza ott van, ahol a magyar nyelvet beszélik. Magyarország ott van, ahol a magyar nyelvet beszélik, és ez a mai nap a hazának, a hazaszeretetnek és a magyar nyelvnek az ünnepe Szilágysomlyón – tette hozzá. Megköszönte a szülőknek, hogy megtanítják a gyermekeiknek, hogy mi a hazaszeretet, mert ezt nem lehet tankönyvből tanulni, csak példával, példaadással, a hagyományok átadásával, és ebben a munkában a Báthory István Általános Iskola a szövetséges. Szilágysomlyón van magyar jövő, mert vannak kisiskolások, és kellő összefogással évek múltán is lesznek olyan kisdiákok, akiknek a szülei azt akarják, hogy a gyerekeik magyarul tanuljanak, magyarul gondolkozzanak. Végezetül megköszönte a szülőknek az elkötelezettséget, a kitartást, hozzátéve: mióta Magyarországnak nemzeti kormánya van, erőforrásként és értékként tekintenek a határon túli magyarokra.

Petrovay László igazgató is megköszönte a jelenlévőknek, hogy magyar tannyelvű iskolát választottak. „Úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobb döntést hozták meg nemcsak gyermekük érdekében, hanem az egész Szilágy megyei magyar közösség érdekében. Hiszen ezek a kis magyar gyermekek, akik idén szeptemberben beléptek a magyar iskolába, megtanulják az államnyelv mellett a magyar nyelvet, irodalmat, történelmet, és kultúrát, így az oktatási intézményt évek múltán elhagyva, jó eséllyel magyar felnőttekké válnak, és ők lesznek a Szilágy megyei magyar közösség utánpótlása” – mondta.

A több mint kilencezer kisdiák ösztöndíját a magyar állam mellett több száz magyarországi önkormányzat, magánember, cég, államtitkárok és miniszter támogatta. A szilágysomlyói „ünnepi” hangulatot, a helyi Szederinda citeracsoport és az iskola daloshangú diákjai, valamint az előkészítő osztályosok műsora emelte, tette színessé.

Forrás: maszol.ro

Kapcsolodó cikkek