Agrárminisztériumi államtitkár: több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat - Külhoni Magyarok
általános Hírek

Agrárminisztériumi államtitkár: több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel – jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.

Az AM szerdai közlemény szerint a rendezvényen Farkas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2018 óta működő Kárpát-medencei falugazdász hálózat folyamatosan bővült, így Erdély, Délvidék, Kárpátalja és a Felvidék mellett idén már a csángóföldi gazdák is élvezhetik a szervezet minden előnyét.

Az Agrárminisztériumnak kiemelt projektje a külhoni falugazdász hálózat működtetése, hiszen nagyon fontos szerepet lát el a határokon túlra szorult magyar gazdatársadalom összefogásában, szakmai és adminisztratív támogatásában. „Immáron nagyobb rálátással rendelkezünk az egyes régiókra, nincsenek párhuzamos területi lefedettségek, az adminisztrációs terhek csökkentek, és ami az egyik leglényegesebb szempont, hathatósabban tudjuk elérni a szórványban tevékenykedő gazdákat is” – tette hozzá az álamtitkár.

Farkas Sándor kiemelte, hogy az évek során sok tapasztalat halmozódott fel a hálózat működésével kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás. Mindezek mellett nőtt a gazdakapcsolatok száma, a gazdák elérése, megszólítása és a hálózatba történő bevonása is – húzta alá a minisztérium közleménye szerint Farkas Sándor.

MTI

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Kapcsolodó cikkek