Aki Szabadkát várossá tette - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Aki Szabadkát várossá tette

Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.

Bíró Károly tizenhat éven keresztül, 1902 és 1918 között vezette a várost, és polgármestersége idején épültek fel azok az épületek, amelyek ma is meghatározzák Szabadka arculatát, többek között a városháza és a Zsinagóga, ugyanakkor Palics is ekkor kapta meg szecessziós hangulatát – olyan épületek felépítésével, mint például a Víztorony, a Vigadó, vagy a Női strand. Bíró Károly 2021-ben szobrot kapott a szabadkai városháza mellett, és a közelmúltban a Radić fivérek utcában lévő palotája is megújult. Az épültre most emléktábla került.

Az emléktábla avatóünnepségének elején a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület lánykórusa népdalokat adott elő, majd Wass Albert Üzenet haza című versét hallhattuk Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színésze előadásában. Ezt követően dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt szabadkai listavezetője mondta el ünnepi beszédét.

– Az örökségvédelem egyben értékteremtés, hiszen azáltal hogy az épített örökségünket megóvjuk és felépítjük, új értéket is teremtünk, hisz az a város, amelynek nincs múltja, nem nevezhető városnak. Az, hogy Szabadkának van múltja, hogy Szabadka a szecesszió közép-európai fellegváraként ismeretes, azt dr. Bíró Károly városépítő polgármesternek köszönhető. Nekünk az a feladatunk, hogy az értékeket valódi értékekkel bővítsük, ugyanakkor a hagyományainkat, az épített örökségünket megóvjuk és továbbörökítsük az utánunk érkezőkre. Bíró Károly hagyatékát és emlékét őrizzük, ápoljuk. Bíró Károly nem csak polgármester, hanem városépítő volt, ő tette Szabadkát várossá – mondta Pásztor Bálint, aki emellett hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ néhai elnökének érdemeit Bíró Károly kultuszának felélesztésében és ápolásában.

Pásztor Bálint emellett szót ejtett Bíró Károly palotájáról is, amely több szempontból is értéket képvisel, ugyanakkor az évek során rendkívül rossz állapotba került, és Szabadka Város költségvetéséből sikerült felújítani azt, és eredeti állapotába visszaállítani.

– Bíró Károly nem csak városvezető volt, hanem államférfi is, Szabadka államférfija, aki nem eredményként, hanem lehetőségként tekintett arra, amit polgármesterként a városnak teremthetett és teremtett. Megvolt benne a bátorság a semmiből teremteni és a bölcsesség, hogy a várost a fejlődés útjára állítsa. Mi pedig az őt megillető helyre állítjuk Szabadka történelmének kiválóságát, a legnagyobbak közé, szellemi hagyatékát ápolva a közösség fejlődésé szolgáló elhivatottságát követve – fogalmazott Pásztor Bálint. A tábla avatásán jelen voltak a VMSZ tisztségviselői, képviselő, valamint Bíró Károly leszármazottai is.

Forrás: magyarszo.rs

Borítókép: Pásztor Bálint hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek