Azbej Tristan: Magyarország támogatja az ukrán menekülteket, de a háborút nem - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Azbej Tristan: Magyarország támogatja az ukrán menekülteket, de a háborút nem

Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akciójával segíti az ukrán menekülteket, ám nem támogat semmilyen olyan akciót, amely tovább eszkalálja a konfliktust, vagy amely a magyar emberek pénzét adja másnak – közölte hétfői Facebook-bejegyzésében a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, miután részt vett az európai uniós Külügyek Tanácsának brüsszeli informális ülésén.

Azbej Tristan azt írta: a találkozó – amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízásából képviselte a magyar kormányt – lehetőséget adott arra, hogy megvitassanak olyan témákat, amelyek egyszerre fontosak a magyar nemzeti érdekek és általában véve a béke és stabilitás szempontjából.

Az ukrajnai szolidaritással kapcsolatban többször érik igaztalan vádak Magyarországot, miközben a valóság az, hogy az elmúlt két évben több mint egymillió ukrajnai menekült előtt nyitotta meg határait, és orvosi ellátást, élelmiszert, szállást, valamint oktatási lehetőségeket biztosít nekik. Ám Magyarország nem támogat semmilyen olyan akciót, amely ellenőrizetlenül és átláthatatlanul segíti Ukrajnát – fejtette ki. Kitért arra is: Magyarország következetesen elítéli a Hamász terrorcselekményeit, támogatja Izrael jogát az önvédelemhez, és követeli az ártatlan túszok mihamarabbi szabadon bocsátását.

Ugyanakkor Magyarország nagy figyelmet fordít a humanitárius szükséget szenvedő polgári lakosságra, amelyet a Jeruzsálemi Latin Patriarchátuson keresztül segít – tette hozzá, kiemelve: meg kell akadályozni, hogy a helyzet tovább eszkalálódjon, és államok közötti konfliktussá váljon. Azbej Tristan hozzátette bejegyzésében: nem fogadják el, hogy a brüsszeli emberi jogi párbeszéd kerülje a vallásszabadság témakörét. „Ezért az Európai Unióban is kiállunk a vallás szabadsága, különösen az üldözött keresztények emberi jogai mellett” – írta az államtitkár.

MTI

Kapcsolodó cikkek