Besöpörte a külhoni levélszavazatok közel 94 százalékát az összesen 135 mandátumot szerző Fidesz-KDNP - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Besöpörte a külhoni levélszavazatok közel 94 százalékát az összesen 135 mandátumot szerző Fidesz-KDNP

Befejeződött a levélszavazatok pártlistás szavazólapjainak előzetes összesítése – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton az MTI-vel. A Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett a magyar Országgyűlésben.

Közleményükben azt írták, az NVI-hez a végleges adatok szerint 318 083 szavazási levélcsomag érkezett vissza. Az érvényes pártlistás levélszavazatok száma 264 031 lett, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 50 ezernél volt érvénytelen a szavazási irat. Az NVI közölte azt is, hogy az előzetes összesítés részeként beszkennelték a levélben szavazók szavazólapjait és elvégezték az országos listás szavazatok előzetes megszámlálását. Ezt követően a szavazatokat kézzel is megszámolják, a végeredményt pedig majd a kézi számlálás eredménye adja.

Az NVI honlapján közzétett adatok szerint a határon túli magyarok körében a Fidesz-KDNP kapta a legnagyobb támogatottságot, besöpörve a levélszavazatok 93,91 százalékát (247 957 szavazat). Másodi helyen végzett 10 820 vokssal (4,1 százalék) a hatpárti ellenzéki összefogás, harmadik helyen a Mi Hazánk párt 2 789 szavazattal (1,06 százalék), majd a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (1 614 voks – 0,61 százalék), a Normális Párt (593 szavazat, 0,22 százalék) és a MEMO (258 vok, 0,1%) következik.

Az NVI szombat esti tájékoztatása szerint a leadott szavazatok 100 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a következő: 1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 87, országos lista: 48, összesen: 135, a parlamenti mandátumok aránya: 67,84 százalék. 2. DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 19, országos lista: 38, összesen: 57, a parlamenti mandátumok aránya: 28,64 százalék. 3. MI HAZÁNK: egyéni választókerület: 0, országos lista: 6, összesen: 6, a parlamenti mandátumok aránya: 3,02 százalék. 4. MNOÖ: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék. Az NVI közölte: dolgoznak a levélszavazatok népszavazási szavazólapjainak összesítésén is. Az NVI emlékeztetett: szombaton mind a 106 országgyűlési egyéni választókerület (oevk) egy-egy szavazatszámláló bizottsága dolgozik abban a szavazókörben, ahová az átjelentkezők és a külképviseleti szavazáson résztvevők voksai megérkeztek, ezeket a szavazatokat ugyanis a kijelölt szavazókörök voksaival együtt számlálják meg.

Ez alapján az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok még szombaton megállapítják a szavazás egyéni választókerületi eredményét, a területi választási bizottságok pedig az országos listás választás részeredményét. Az országos listás választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb április 22-én.

Forrás: Krónika Online

Kapcsolodó cikkek