Bethlen Zsuzsanna-díjakat adnak át a jubiláló Vásárhelyi Forgatagon - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Bethlen Zsuzsanna-díjakat adnak át a jubiláló Vásárhelyi Forgatagon

Bethlen Zsuzsannáról elnevezett díjat alapítottak a tizedik kiadásához érkezett Vásárhelyi Forgatag szervezői, az elismerést az augusztus 25-27. között zajló rendezvénysorozat zárónapján adják át – közölték kedden az MTI-vel.

A marosvásárhelyi magyarság közös ünnepét szervező Marosvásárhelyért Egyesület tíz személyt – támogatókat, művészeket, vállalkozókat – tüntet ki vasárnap az újonnan alapított díjjal. A bronzból készült, szélforgó alakú kisplasztika Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) nevét viseli, aki a Teleki Tékát alapító Teleki Sámuel felesége volt, és magyar könyvekből hozott létre 1200 példányt számláló könyvtárat. Napjainkban ez az egyetlen, teljességében fennmaradt 18. századi erdélyi asszonykönyvtár – írják közleményükben a szervezők.

Szente Katalin egyesületi elnök rámutatott: a díj szerény, de nagyszerű ember nevét viseli, aki bár „nem volt korának kiemelkedő történelmi alakja, mégis rendkívüli dolgot valósított meg az utókor számára”. A vasárnapi díjátadót a Győri Balett előadása teszi színesebbé. A kitüntetést a következő években évente egyetlen személynek ítélik oda. A Vásárhelyi Forgatag programjai már kedden elkezdődnek, a hivatalos megnyitót csütörtökön este tartják a Kultúrpalotában, ahol a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara lép fel. Pénteken a Pénzügyőr Zenekar fúvóskoncertjét, szombaton nótaestet tartanak ugyanott.

A jubileumi rendezvénysorozat 350 programpontot kínál a közönségnek, ezek zöme a marosvásárhelyi várban zajlik péntektől kezdődően, amikor megnyílik a kézműves vásár és megkezdődőnek az állandó szórakoztató programok. A családi- és gyermekműsorok mellett az Erdélyi Hagyományok Háza is színes programokkal készül, többek között Berecz András mesemondó is színpadra lép. A várbeli történeti és régészeti múzeumban három jelentős kiállítás tekinthető meg.

A Teleki Téka szervezésében írókkal, költőkkel és könyvkiadókkal zajlik majd beszélgetés a Könyves teraszon, az RMDSZ Beugró sátrában és az MCC-sátrában is előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. A Duma téren Varga Csaba hegymászóval és Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóval szerveznek közönségtalálkozót. A várbeli színpadon pénteken helyi zenekarok lépnek fel, szombaton Dolhai Attila és a Hot Jazz Band zenél, vasárnap a Blahalouisiana és az Edda Művek zárja a koncertprogramot.

A részletes műsor a www.forgatag.ro oldalon, és a Festivapp telefonos applikáción böngészhető.

Borítókép: Vásárhelyi Forgatag

Kapcsolodó cikkek