Brassói Magyar Napok: a szórványmagyar közösségek a nemzet bástyái - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Brassói Magyar Napok: a szórványmagyar közösségek a nemzet bástyái

A magyar kormány segíti és ezután is segíteni fogja a szórványmagyarságot, hiszen a szórványmagyar közösségek a nemzet bástyái, és ha a bástya gyengül, előbb-utóbb a vár is gyengül – mondta Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri különmegbízottja hétfőn Brassóban, a 13. Brassói Magyar Napok nyitórendezvényén.

„A magyar állam számít önökre, számít minden magyarra és minden magyar számítson a magyar kormányra” – jelentette ki. Hozzátette: ha a szórványmagyarság elfogy vagy veszít az erejéből, akkor az összmagyarság is veszít. Az erdélyi szórvány egyik legfontosabb magyar rendezvénysorozatán a brassói születésű politikus emlékeztetett, hogy a magyar alaptörvény szerint a kormány felelősséget visel minden magyarért. Felidézte: ennek megszavazásakor az Országgyűlés felállított három alapelvet, melyek egyike, hogy minden magyar számít, illetve, hogy a magyar világnemzet. A magyar kormány harmadikként a szülőföldön való megmaradás és boldogulás elvét is vallja – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szülőföldön nem csak megmaradni, hanem boldogulni is kell, ehhez nyújt segítséget Budapest. Példaként a Rákóczi Szövetség idén ősztől Erdélyre is kiterjesztett iskolabuszprogramját említette, mely csak a barcasági Négyfaluban megmentett egy magyar évfolyamot, tehát hathatós a segítség – mondta.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a rendezvény fővédnökeként egy, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjút idézve az egyén és a közösség szembenállására emlékeztetett. Hangsúlyozta: a magyar kormány abban hisz, hogy az életben vannak magasztos célok, melyekért érdemes áldozni, a magyaroknak van miért harcolni. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar nép szívvel-lélekkel harcol az összetartozásért, „hogy a határok felett ismét egyesülhessen Istenben, hazában, családban”.

Az államtitkár úgy értékelt, hogy a világ ma hasonlatos a dacos kamaszokhoz, akik függetlenedni akarnak, de idővel belátják, hogy szüleik intelmei szeretetből fakadtak és egyre jobban vágynak vissza a szülői házba. Ehhez hasonlóan vágynak a külhoni magyarok is az anyaországgal közösen egy nemzetet alkotni – mondta. „Aki magyarnak született, azt a szíve, és nem a lakhelye teszi azzá” – fogalmazott. „A magyarság a zivataros évszázadok alatt rájött, hogy nem szakíthatnak szét bennünket vélt vagy valós ellentétek, mert az összetartozás és a hit egyesít minden magyart a földön” – mutatott rá Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy a magyarok már nem önmagukat keresik a világban, hanem egymást.

Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 13 évben a magyar nemzet tagjai újra egymásra találtak, és felsorolta a közös eredményeket, melyek a magyarság mellett a velük élő népek javát is szolgálják. Sikerült megerősíteni az intézményrendszert, és a magyar kormány egységes térben gondolkodik és cselekszik az oktatás, a kultúra és a gazdaság területén, ahol ötezer beruházás valósult meg – mondta. Úgy vélte, a magyar közösségek megerősödését a magyar napok is mutatják szerte a Kárpát-medencében, ahol meg tudják mutatni magukat a nemzet többi részének és a többségi nemzeteknek.

Toró Tamás főszervező hangsúlyozta, hogy Brassó azon kevés erdélyi nagyvárosok egyike, ahol nincs magyar kulturális intézmény, így a közel 80 programot felsorakoztató Brassói Magyar Napok a kultúrát is jelenti. Legnagyobb vívmányának nevezte, hogy a közel tízezres brassói és harmincezres Brassó megyei magyarság a város emblematikus terein mutathatja meg magát és értékeit.

Kirsch Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Brassó megyei elnökének üzenetét Géczi Gellért, Négyfalu alpolgármestere tolmácsolta, aki a rendezvénysorozat fontossága mellett a jövő felelősségére is figyelmeztetett.

A 13. Brassói Magyar Napok Máté Péter és Cserháti Zsuzsa emlékkoncerttel kezdődött Mahó Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett színművészek előadásában.

MTI

Kapcsolodó cikkek