Bukarest szerint román kezdeményezésre a kisebbségi jogok is bekerültek az EU–Ukrajna csúcson elfogadott közös nyilatkozatba - Külhoni Magyarok
általános Hírek

Bukarest szerint román kezdeményezésre a kisebbségi jogok is bekerültek az EU–Ukrajna csúcson elfogadott közös nyilatkozatba

Ukrajna vállalta a pénteken, Kijevben megtartott EU-Ukrajna csúcstalálkozón, hogy a kisebbségekkel és a Velencei Bizottsággal is egyeztet a kisebbségi jogokat és a kisebbségi törvényt érintő témákban – közölte saját értesüléseire hivatkozva a Digi 24 hírcsatorna.

A csatorna szombaton portálján arról írt: kormányzati források elárulták, hogy Románia kezdeményezésére az erre vonatkozó ukrán ígéretet a csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban is rögzítették.

„Az EU és Ukrajna ismét hangsúlyozták eltökéltségüket, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, azon formában, ahogy azokat az ENSZ és az Európa Tanács egyezményeiben és a hozzájuk kapcsolódó megállapodásokban rögzítették. Ennek értelmében Ukrajna továbbra is egyeztet és együttműködik a Velencei Bizottsággal, és folytatja az érdemi párbeszédet a kisebbségekhez tartozó személyek képviselőivel az ehhez kapcsolódó jogszabályokról is. Az EU készen áll arra, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát a reformtörekvései és azok gyakorlatba ültetése terén” – áll a nyilatkozatban.

Mint ismeretes, a kisebbségek nyelvi és oktatási jogait a korábbiakhoz hasonlóan korlátozó ukrán kisebbségi törvényt Magyarország után néhány hete a román külügyminisztérium is kemény hangvételű közleményben bírálta, és Klaus Iohannis román államfő is megnyugtató megoldást kért a problémára egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során.

Forrás: Krónika

Fotó: Commission.europa.eu

Kapcsolodó cikkek