Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői Gyergyószárhegyen - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői Gyergyószárhegyen

Célba értek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői szerdán a székelyföldi Gyergyószárhegyen, az utolsó száz méteren közel 500 nehéz sorsú gyerek csatlakozott hozzájuk – mondta el Gui Angéla főszervező az MTI-nek.

A Bonyhád és Gyergyószárhegy közötti 740 kilométeres távot megtevő ultrafutókat – Szimandl Anitát, Kóródi Ágnest, Antal Csabát és Sperka Tamást -, valamint kísérőiket a célban Herczegh Anita fővédnök, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója várta a település melletti Tatárdombon. A helyszínen a nap hátralévő részében több mint 21 erdélyi gyerekotthon nehéz sorsú lakóinak tartanak gyerekfesztivált – nyilatkozta az MTI-nek telefonon Gui Angéla.

Elmondta: a Tatárdomb az egyik legszebb helyszín, ahova befutottak az évek során. Meleg étellel, pogácsával fogadták a futókat és a gyerekeket, akiknek a területen sportolásra is lesz lehetőségük. Emellett kézműves foglalkozások, néptáncbemutatók, körtánc lesz, fellép a kolozsvári 4S Street együttes. Lovasbemutatót tartanak Póra Erika lovasoktatóval, aki maga is gyermekotthonban nőtt fel.

A gyerekeknek lehetőségük lesz beszélgetni az ultrafutókkal is, akik a hat nap alatt váltóban tették meg a 740 kilométeres távot. „A gyerekeknek mindig nagy élmény, hogy nemcsak együtt futhatnak velük, hanem utána kérdezősködhetnek is” – mondta Gui Angéla. A gyerekfesztivál Böjte Csaba szentmiséjével zárul. A gyerekek többsége ugyanis a Szent Ferenc Alapítvány erdélyi otthonaiból érkezett, de a Csibész Alapítvány és a magyarfülpösi szórványkollégium lakói is jelen vannak, és helybéliek is csatlakoztak az eseményhez.

Gyergyószárhegy, 2023. július 5.
Gui Angéla, az Egy Vérbõl Vagyunk Alapítvány alapítója, az esemény ötletgazdája és önkéntes szervezõje (b2) beszél az Egy vérbõl vagyunk jótékonysági futás célba érkezését követõen a gyergyószárhegyi Tatárdombnál 2023. július 5-én. Mellette Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége, a Regõczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke (b3), Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetõje (b4), Danguly Ervin polgármester (j3) és Both Hajnal csíkszeredai konzul (j2). A kilencedik alkalommal, idén Bonyhádról induló és Gyergyószárhegyen záruló, 740 kilométeren át zajló jótékonysági futás a magyarok összetartozásának erõsítésére hívja fel a figyelmet.
MTI/Kátai Edit

Gui Angéla közölte, hogy a jótékonysági futás idei kiadásán tíz szervezet nehéz sorsú támogatottjainak adtak át sportcipőket, csaknem 400 párt. Ezeket egyesével vásárolta meg, a megadott méretek alapján. „Csak olyan cipőt vettem, aminek a saját lányaim is örültek volna” – mondta a főszervező. Felidézte, hogy míg a korábbi években megpróbálták évfordulókhoz kötni a helyszínválasztást, idén tudatosan nem ragaszkodtak ehhez. Ezzel azt szeretnék üzenni, hogy nem csak karácsonykor kell cipősdobozzal szeretetet varázsolni, nem csak gyereknapkor kell fesztivált szervezni a nehézsorsú gyerekeknek. „Egy átlagos hétköznapon is észre kell venni, hogy vannak nehéz sorsú gyerekek, segíteni kell rajtuk” – mondta Gui Angéla, aki szerint a rendezvénnyel épp azt üzenik, hogy segíteni jó.

A kilencedik alkalommal megtartott, határon átívelő jótékonysági futás a magyarok összetartozásának erősítésére, a jótékonykodás és a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. Hat napon át zajlott 740 kilométeres távon, Bonyhád-Baja-Hódmezővásárhely-Gyula-Nagyszalonta-Nagyvárad-Zsobok-Kolozsvár-Magyarfülpös-Gyergyószárhegy útvonalon.

MTI

Kapcsolodó cikkek