Csák János: a legfontosabb, hogy a tudás áramoljon - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Csák János: a legfontosabb, hogy a tudás áramoljon

Az Európai Unióban a legnagyobb vívmány, hogy szabadon áramolhat a tőke, a munkaerő, az áruk és szolgáltatások, de a legfontosabb, hogy a tudás áramoljon, és ez nemcsak szellemi tudást, hanem szaktudást, mesterséget is jelent – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Kézdivásárhelyen.

A székelyföldi városban tartották a Szakképzés határok nélkül program legújabb megállóját, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkatársai számára szervezett festő-mázoló-tapétázó, illetve panziós-fogadós képzés résztvevőinek adtak át okleveleket. A Kézdivásárhely-Kantai Szentháromság római katolikus templomban Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője mutatta be a szentmisét, majd megtartották a diplomaosztó ünnepséget.

Csák János beszédében köszönetet mondott Böjte Csabának, hogy a megye és város vezetőinek segítségével megmentették a pusztulástól az egykori minorita rendházat, és „életet is leheltek bele”. Arra utalt, hogy ősztől a magyar kormány támogatásával felújított műemlék épületben duális szakképzés indul anyaországi támogatással. Hangsúlyozta: a restaurált ingatlan méltó a Szent Ferenc Alapítványhoz, mely 18. életévük betöltése után sem engedi el neveltjeinek kezét, hanem „szellemi, lelki és ha kell, anyagi segítséget” biztosít.

Kézdivásárhely, 2023. június 1.
Csák János kulturális és innovációs miniszter oklevelet ad át (j3), mellette Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal vezetõje (j2), balról Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei elnöke, megyei tanácselnök (b) és Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetõje (b3) a Szakképzés határok nélkül program ünnepségén és szentmisén a Kézdivásárhely-Kantai Szentháromság római katolikus templomban 2023. június 1-jén. Az eseményen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkatársai számára szervezett festõ-mázoló-tapétázó, illetve panziós-fogadós képzés résztvevõinek adtak át okleveleket.
MTI/Kátai Edit

Csák János rámutatott: a világ, a gazdaság változik, így a szakmák is, ezért fontos a felnőttképzés, a duális szakképzés, melyben Magyarországon van az egyik legjobb rendszer. Megköszönte kollégáinak, hogy Kárpátalja után következő állomásként a Székelyföldre is elhozták ezt a tudást, melyet helyben lehet majd kamatoztatni. Kiemelte: a duális szakképzésben az elméleti mellett gyakorlati tudást is szereznek a diákok, és arra kérte a székelyföldi vállalkozókat, fogadják be őket, hogy szakmát tanulhassanak. „Minden segítséget meg fogunk adni ehhez. Egy feltétel van: legyenek itt hallgatók!” – jelentette ki az ősszel induló képzésre utalva a miniszter.

Hozzátette, a gazdasági tudás nagyon fontos, de iránytű nélkül nem sokat ér, és a Kárpát-medencében két ilyen iránytű van: a kultúra és a család. „Akkor fog virágozni Magyarország, a Kárpát-medence, Székelyföld, ha gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, önmagukat fenntartani képes családokból álló nemzet leszünk. És azért vagyunk itt, hogy ezt elősegítsük” – nyilatkozta az esemény után a közmédiának a miniszter. Arra is kitért, hogy Háromszéken a magyar szakemberek olyan szakmákat tanítanak majd, melyek beilleszkednek a helyi gazdasági ökoszisztémába.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetője elmondta, hogy az ősszel induló képzéshez helyi vállalkozókat keresnek partnereknek. Jelenleg zajlik az igényfelmérés, de turizmus-vendéglátás szakokban gondolkodnak, míg az építőipari képzés egy magasabb szinten folytatódna.

Az ünnepségen Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei elnöke, megyei tanácselnök felidézte, hogy összefogással sikerült visszafordítani „a lejtmenetből” a minorita rendház sorsát. Megköszönte a magyar kormány képviselőinek, hogy nemcsak adminisztratív és anyagi eszközökkel, hanem személyes jelenlétükkel is támogatják a háromszéki magyarság ügyeit.

MTI

Kapcsolodó cikkek