Csák János: ahol a világon magyarok élnek, ott támogatjuk és támogatni fogjuk a magyar kultúrát - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Csák János: ahol a világon magyarok élnek, ott támogatjuk és támogatni fogjuk a magyar kultúrát

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján Csák János kulturális és innovációs miniszter kijelentette: Magyarország támogatja és támogatni fogja a kultúrát és a kultúrát átadó intézményeket „mindenütt, ahol a világon magyarok élnek”.

A hagyományosan a beregszászi református templomban megtartott tanévnyitó ünnepségen Csernicskó István, a főiskola rektora kijelentette: bizakodva tekint a jövőbe, hiszen a kárpátaljai magyar iskolák, szakiskolák központi tanévnyitóin mindenütt megtelt Isten háza.

A háború ellenére a főiskola népszerűsége töretlen a kárpátaljai fiatalok körében, fejlődése pedig a magyar kormányzati támogatásnak köszönhetően töretlen. Az idei felvételi időszakban 1086-an jelentkeztek a főiskolára, közülük a különböző szakokon 523-an kezdhették meg a tanulmányaikat, a hallgatók összlétszáma pedig 1371 fő – állapította meg Csernicskó István.

Beregszász, 2023. szeptember 23.
Résztvevõk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2023. szeptember 23-án.
MTI/Nemes János

Csák János beszédében Babits Mihályt idézve úgy fogalmazott, hogy az Isten, család, haza az a „szellemi jelenség, lelki örökség az, amit tovább akarunk vinni”. A magyar kormány támogatja és támogatni fogja „a kultúrát átadó intézményeket, a magyar családokat, magyar iskolákat és egyetemeket, és az egyházainkat”.

A miniszter leszögezte, hogy „ez a magyar kormánynak nem valamilyen kedvtelésre, hanem kötelessége”. Minden „együttműködésre kész kormányzattal, néppel szívesen együtt dolgozunk” – tette hozzá Csák János.

Az első évfolyamos hallgatókhoz szólva rámutatott, hogy tíz-húsz év múlva ők lesznek a kárpátaljai magyar közösség vezetői.

Csák János rámutatott, hogy a kárpátaljai magyar főiskola végzősei nem csak a magyar nemzeti közösség, de Ukrajna jólétéhez is hozzá fognak járulni, mert „a művelt ember több gazdasági hasznot termel”.

Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője megköszönte Magyarország több ezer ukrán gyerek üdültetését lehetővé tevő segítségét, valamint Ukrajna egész népének folyamatos humanitárius támogatását, beleértve az oktatási szférát is.

Kárpátalja kormányzója szerint a sikeres ukrán ellentámadást követően a külföldre távozott magyar közösség túlnyomó része hazatérhet. Van jövő Ukrajnában – fogalmazott.

Beregszász, 2023. szeptember 23.
Csák János kulturális és innovációs miniszter, miután átvette a Rákóczi-díjat, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola legmagasabb kitüntetését az intézmény tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2023. szeptember 23-án. Mellette Orosz Ildikó, a fõiskola elnöke (b).
MTI/Nemes János

A tanévnyitó ünnepségen átadták a főiskola által alapított Rákóczi-díjat, amelyet évente egy külföldinek és egy kárpátaljainak ítélnek oda a főiskola fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola legmagasabb kitüntetését idén Csák János és Vaszil Roszul, a kárpátaljai megyei oktatási és tudományos főosztály korábbi vezetője kapta.

A tanévnyitót követően a Csák János vezette küldöttség Nagydobronyban felkereste az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthont, illetve a főiskola Egán Ede Szakképzési Centruma helyi központját.

MTI

Kapcsolodó cikkek