Csák János: az erdélyi magyar örökség megőrzését szolgálja a Csíksomlyón épülő néprajzi park - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Csák János: az erdélyi magyar örökség megőrzését szolgálja a Csíksomlyón épülő néprajzi park

Az erdélyi magyar tárgyi, szellemi és lelki örökség megőrzését szolgálja majd a Csíksomlyón épülő néprajzi emlék- és élménypark – hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszter szombaton a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, a kezdeményezés több mint tízéves történetét bemutató Szú, moly, rozsda című könyv bemutatóján.

Csák János kiemelte: az állam önmaga nem tud alkotni, csak oda tud állni az alkotó emberek mögé. Ezért is olyan fontos szerinte, hogy szerte a Kárpát-medencében vannak olyan emberek, akik már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni. Kurkó János György 15 éve egyedül hozza létre a parkot megalapozó gyűjteményt. A kredencektől kezdve a cséplőgépekig gyűjti a szellemi örökséget megtestesítőt tárgyi emlékeket. Tulajdonképpen önmaga mecénása, sikeres vállalkozásainak eredményét fordítja terve megvalósítására – hangsúlyozta a politikus.

Kurkó János György a park terveit bemutató előadásában felidézte, egy bukovinai utazása során vette észre, hogy némelyik faluban a házak nagyon hasonlítanak a székelyföldiekre, az egyik templom pedig szakasztott mása volt a szülőfalujában állónak. Ezt követően kezdte el gyűjteni a tárgyakat, gépeket, épületeket. Az elmúlt 11-12 évben több mint 70 ezer tárgyat gyűjtött össze, ezek ma 6500 négyzetméternyi raktárban állnak. A csaknem hathektáros parkban a 19. századi és 20. század eleji falut és várost bemutató egység mellett megismerhetők lesznek a határban végzett tevékenységeket is, mint például a pásztorkodás, a mész- és szénégetés. Világrekordnak számít, hogy a látogatók 117 mesterséggel találkozhatnak majd itt – mondta a gyűjtő mecénás.

Több mint 130 épületet építenek fel – közölte a vállalkozó, hangsúlyozva, fontosnak tartja, hogy a tágan vett Erdélyben élő magyarság fontos épületei mellett az itt élő 13 más nemzetiség emlékeit is bemutassa. A városi egység 18 egykori ingatlant újjáépítve Csíkszereda egykori – az 1980-as években teljes egészében lebontott – főutcáját, a Kossuth utcát jeleníti meg. Itt áll majd a városháza, a csendőrség, a tűzoltóság, a nyomda, az iskola, az óvoda, egy fotográfus műhely, néhány fontos kereskedő üzletének mása is. A Bécsben föllelt tervek alapján újjáépítik a gyimesbükki magyar-román vámot is, a park fogadóépülete pedig a tusnádfürdői egykori vasúti indóház lesz.

Böjte Csaba ferences szerzetes úgy fogalmazott, a Kurkó János György által megálmodott park olyan lesz mint Noé bárkája, azokat az emlékeket gyűjti össze, melyek egyébként elporladnának, de nemcsak az épületek, a tárgyak maradnak meg, hanem azoknak a mesterségeknek a fogásai is, melyeket bemutatnak ott.

MTI

Kapcsolodó cikkek