Csák János: értékteremtéssel kell válaszolni Trianonra - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Csák János: értékteremtéssel kell válaszolni Trianonra

Akkor lesz a Kárpát-medence minden sarkában kulturálisan erős, gazdaságilag magabiztos, virágzó családokból álló magyar nemzet, ha a magyar közösségek megszervezik magukat és értékteremtéssel válaszolnak Trianonra – hangoztatta Csák János hétfőn Kézdivásárhelyen, a Kanta Szakképző Központ diplomaosztó ünnepségén.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter rámutatott: a magyar kormány víziója a munkaalapú társadalom, vagyis a fizikai és szellemi munkával történő értékteremtés. Szerinte Székelyföldön is kialakulhat egy olyan sikeres, külföldi befektetéseket vonzó gazdasági platform, mint az utóbbi 14 évben Magyarországon, de ehhez „olyan helyeket kell létrehozni, ahova oda akarnak jönni az emberek tanulni”.

Kézdivásárhely, 2024. június 3.
Percze László csíkszeredai konzul (b1), Bokor Tibor polgármester (b2), Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor (b3), Csák János kulturális és innovációs miniszter (b4) és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke (b5) a Kézdivásárhelyi Kanta Szakképzõ Központ diplomaosztója elõtti szentmisén a Kantai Szentháromság Római Katolikus Templomban a háromszéki Kézdivásárhelyen 2024. június 3-án.
MTI/Kátai Edit

Csák János köszönetet mondott a térség politikai, illetve egyházi elöljáróinak az összefogásért és „sokszoros sikernek” nevezte, hogy – miután a tavalyi, első alkalommal még csak 15-20 oklevelet osztottak ki – egy év alatt tízszeresére növekedett a hallgatók száma a háromszéki Kanta Szakképző Központban. „A kormány tud segítséget adni, de életet lehelni helyekbe, ügyekbe nem tud. Én úgy gondolom, hogy ez az iskola az egyik példája annak, hogy lehet a pénzt jó helyre tenni azért, hogy minél többek előtt kinyíljon, szélesen nyíljon az élet ajtaja” – fogalmazott a tárcavezető. Úgy értékelte: a világszínvonalú magyar duális képzés meghonosítása fontos tudásplatform a Székelyföldön. Kiemelte: a világ 39 legfejlettebb gazdaságát tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai között a magyar szakképzési rendszer a második legjobb, és most „annak minden gyümölcse” eljutott a Székelyföldre is.

A Nemzeti összetartozás napjára utalva Csák János azt mondta: a magyarok nem áldozatai, hanem túlélői a történelemnek. Ahhoz, hogy ez továbbra is így legyen, a magyar megmaradáshoz tudásra és önszervezésre van szükség. „1100 éve, sőt még régebben itt vagyunk. Ez az utóbbi száz év kicsit göröngyös volt. De előtte ezer év van, és itt akarunk lenni még ezer év múlva is. És ehhez az kell, hogy értéket teremtsünk (…) Az őseink itt letelepedtek, megművelték ezt a földet, és 1100 éven keresztül mindenféle ellenséggel szemben megvédték. Családjuk volt, gyerekük volt, azért lehetünk mi most itt. Csak akkor vagyunk méltók hozzájuk, ha mi továbbvisszük ezt az értékteremtést” – mondta a miniszer.

A kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központban a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola szakemberei szakács, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós és turisztikai technikus szakon nyújtanak ingyenes képzést, a Baranya Vármegyei Szakképző Centrum Pollack Mihály Technikum és Kollégium pedig festő, mázoló és tapétázó, tetőfedő, illetve rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló szakmákban képez szakembereket.Az intézmény a magyar kormány támogatásával felújított minorita rendházban működik, amelynek a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány az ügykezelője.

MTI

Kapcsolodó cikkek