Dömötör Csaba: Brüsszelben legegyszerűsítő kép él az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Dömötör Csaba: Brüsszelben legegyszerűsítő kép él az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos magyar álláspontról egydimenziós és leegyszerűsítő kép él Brüsszelben, a mi szempontunk alapvetően nem fősodorbeli – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva.

Az államtitkár, aki a Polgári Magyarország Alapítvány brüsszeli irodája által szervezett konferenciáján vett részt, kiemelte: Magyarország a legelejétől kezdve elítélte az orosz katonai intervenciót, minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek, ugyanakkor ellenez minden olyan cselekedetet, amely a háború eszkalációját eredményezné, például nem támogatja a fegyverszállítást. „Továbbá szkeptikusak vagyunk minden olyan, Oroszország elleni szankcióval kapcsolatban, amelyek leginkább az európai állampolgárokra rónak nagy terhet” – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba szerint a brüsszeli politikai fősodor azt állítja, hogy Magyarország elszigetelt a háborús álláspontjával kapcsolatban, ugyanakkor Európa-szerte végzett felmérések azt bizonyítják, az európai állampolgárok többsége azt gondolja, amit a magyar kormány képvisel. „Nem hiszik például, hogy megoldást jelent a teljes energetikai import betiltása, mert azt tapasztalják, hogy ennek az árát elsősorban nekik kell megfizetni. Továbbá a közép-kelet-európai régióban a többség nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – fejtette ki.

Mint mondta, a magyar kormány nincs egyedül az általa képviselt állásponttal, azonban a brüsszeli bürokraták elmulasztották megkérdezni a saját állampolgáraikat arról, hogy mit gondolnak ezekről a fajsúlyos kérdésekről. Véleménye szerint ez nagyon súlyos hiba, és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ez változzon.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar kormány két választás közötti időszakban is törekszik arra, hogy kikérje az állampolgárok véleményét, több társadalmi konzultáció is lezajlott, amelyekben jóval több mint egymillióan vettek részt. „Ezek a visszajelzések mindig nagyon fontos irányjelzők a magyar politikai életben” – tette hozzá.

Szerinte ha a kormány egy álláspontot hangoztat, akkor nemcsak a saját érveiről van szó, hanem több millió ember véleményéről. „A tavalyi választások eredménye is egyértelműen azt mutatta, hogy a magyarok békét akarnak, és a jelenlegi kormány olyan pártszövetség, amely a békét érvényesíteni tudja ebben a helyzetben” – szögezte le Dömötör Csaba államtitkár.

MTI

Kapcsolodó cikkek