Együtt ünnepel a Kárpát-medence középiskolás ifjúsága március 15-én - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Együtt ünnepel a Kárpát-medence középiskolás ifjúsága március 15-én

145 Kárpát-medencei középiskola, közel 7000 diákja utazik a március 15-i nemzeti ünnepen legalább egy határ átlépésével egy másik iskolához közösen ünnepelni és emlékezni a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjával.

A nagy múltú program célja 1994 óta, hogy a Kárpát-medence országaiban élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, illetve ehhez kapcsolódóan minél több élmény és emlék, valamint személyes kapcsolat szülessen a diákok és tanárok között.

A pályázat a hagyományoknak megfelelően lehetőséget teremt bármely Kárpát-medencei középiskolának arra, hogy az utazó iskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen a nemzeti ünnephez kapcsolódóan.

Magyarországról 100 középiskolai csoport utazik külhonba egy másik iskolához ünnepelni, közülük 44 Felvidékre, 42 Erdélybe, 8 Vajdaságba, 5 Horvátországba és 1 Szlovéniába utazik.

A Felvidékről 21 iskolai csoport utazik magyarországi fogadóiskolához ünnepelni. Erdélyből 9 iskola Magyarországra, egy Felvidékre és egy Vajdaságba indul. A Vajdaságból 7 középiskolai csoport Magyarországra, 3 Erdélybe és egy Horvátországba utazik, Kárpátaljáról 2 iskolai csoport a Felvidéken ünnepli március 15-ét.

Az pályázaton 300 ezer forint értékű utazási kerettámogatást nyerhettek el az iskolák, az utazók számától és a megtett távolságtól függően.

Az utazó iskolák listája az alábbi címen érhető el.

Forrás: Rákóczi Szövetség

Kapcsolodó cikkek

  • Tudatos sikerépítés

    Együttműködve a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületével a Prosperitati Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság negyedik alkalommal indítja el a Vajdasági