Együttműködés a közös értékeink jegyében - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Együttműködés a közös értékeink jegyében

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szorosabb együttműködésre törekszik az ország magyar nyelven is oktató felsőfokú tanintézményeivel. Ennek a szemléletnek a jegyében március 26-án az alsósztregovai Madách-kastélyban írták alá ünnepélyes keretek között a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karával a megállapodást. A pozsonyi székhelyű múzeum további egyetemekkel is felvette már a kapcsolatot.

A kastély dísztermében Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója és Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja írta alá az együttműködési megállapodást. „A szerződés értemében hazai magyar közösségünk mindazon értékeit, melyeket múzeumunk összegyűjtött, felhasználhatják az egyetemen. Mindamellett az egyetem is segíti és támogatja múzeumunk munkáját” – fogalmazta meg Jarábik Gabriella. Hozzátette: a közeljövőben konkretizálják az együttműködést.

Bárczi Zsófia, a kar leköszönő dékánja kifejtette: sok téren tud együttműködni a kar a múzeummal, főleg az irodalomtudomány és a nemzetiségi kultúra színterein képzelik el a közös munkát. Terveik szerint bekapcsolódnak a múzeum által szervezett rendezvényekbe. Társszervezőként is támogatják az intézmény szakmai eseményeit.

Ugyancsak a Madách-kastélyban fogalmazódott meg, hogy az egyetemi kar pedagógusa, Petres Csizmadia Gabriella által kifejlesztett Küzdj és bízzál! elnevezésű, Az ember tragédiáját feldolgozó műveltségi táblajáték kiadása is a közös együttgondolkodás jegyében valósulhatna meg. A játékról azalábbi cikkünkbenolvashatnak részletesebben.

                                     
Szorosabb együttműködésre törekszik a két intézmény (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Jarábik Gabriella az együttműködéssel kapcsolatban a Felvidék.ma portálnak elmondta: „Tavaly kötöttük az első ilyen megállapodást az Eperjesi Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Intézetével. Az együttműködésünk eredményeként már egy közös szakmai rendezvényt is lebonyolítottunk Eperjesen.”  A jövő hónapban pedig a konferencia kötetét mutatják be a múzeum pozsonyi székházában.

A múzeumigazgató elmondta, keresik az együttműködési lehetőségeket a komáromi Selye János Egyetemmel, valamint a pozsonyi Comenius Egyetem magyar intézetével is. Várhatóan hamarosan hasonló megállapodásokat köznek ezzel a két intézménnyel is.

                                   
Az együttműködési megállapodás aláírásának pillanata (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma négy helyszínen működik. A pozsonyi központja a Brämer-kúriában van, de ide tartozik a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház, az alsósztregovai Madách-kastély és a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás is.

Forrás: Felvidek.ma

Borítókép: Pásztor Péter/Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek