Böjte Csaba testvér látogatása egy Zoboraljai kis faluban, Nagycétényben - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Böjte Csaba testvér látogatása egy Zoboraljai kis faluban, Nagycétényben

Nagy öröm érte Felvidék legészakibb magyar lakta vidékét, Zoboralját. Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetessel találkozhattak többek között december 8-án vasárnap a nyitrai kálvária templomban, illetve egész hétfőn Nagycétény faluban vendégeskedett. Ekkor került sor a Nagycétényi Manócska Óvoda és Bölcsőde megszentelésére is.

A nyitrai kálvárián az ebben az évben megrendezett magyar zarándokév záró napja ezen a hétvégén vasárnap zajlott le egy mindenki által tisztelt, vidám vendégatyának ünnepi miséjével. A 2019 májusában indult a harmadik alkalommal megrendezett programsorozat, mely a felvidéki magyarok körében a papi hivatás hiányának terhét könnyíti. December 8-án, vasárnap délután 15 órakor kezdődött az ünneplés Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetessel. Szentségimádást vezetett, szentmisét celebrált, utána a helyi folklór csoportok karácsonyi műsora következett, majd agapé zárta a napot.

Másnap, december 9-én a Nyitrától nem messzire fekvő Nagycétény települést látogatta meg Csaba testvér. A programja sűrűnek ígérkezett. Reggel az épülő magyar óvoda épületében, meghitt környezetben, a félig kész közösségi ebédlő helyiségben megáldotta az épülő házat, minden leendő dolgozóját és gyermekét, még a szorgalmas munkásembereket is. Az alkalomból a falu fafaragója, Pócsik Antal készített egy fakeresztet, mely a szentelés emléke lesz a helyszínen, a szép napra emlékeztetve mindenkit. A nagycétényi óvoda leendő gyermekeinek és dolgozóinak írásban is hagyott útravalót.

Az óvodából a szemben lévő kultúrház tornatermébe vezetett a dévai vendégsereg útja. Csaba testvérrel érkezett még két lánya a gyermekotthonból és két kollégája. A tornateremben a kisgyermekes anyukák és gyermekeik Tipegő-Topogó mozgásfejlesztő foglalkozáson vettek részt. Közös éneklés közben meggyújtották a második adventi gyertyát és Csaba testvér imát mondott a jelenlévőkért. Az óvodás korosztály után az iskolás gyerekek következtek, a helyi magyar nyelvű általános iskolában a tanulók rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

A délelőttöt 11-kor egy teltházas szentmise zárta a nagycétényi tempomban. A környező településekről Nyitracsehiről és Gímesről buszokkal érkeztek érdeklődők a misére. A prédikációban Csaba testvér a cselekvő szeretetet, a vidám életkedvet és a hálaadást hirdette. Az életből merített történetein együtt könnyezett majd kacagott az egész templom. A szentmise után volt még lehetőség a gyermekek alapítványának kiadványaiból vásárolni, ezzel támogatva őket, majd Csaba testvérék rövidesen hazaindultak Dévára, vacsorára már haza is értek.

Böjte Csaba látogatása az egész vidéket megmozgatta. Ahol járt, ott mosolygó embereket hagyott maga után. A cselekvő szeretet gyakorlati alkalmazását példaként állította a zoboralji emberek elé. Házi feladatként pedig mindenkinek meghagyta, hogy írjuk meg a saját „magnifikátunkat”, a hálaadásunkat, tegyük be majd a karácsonyfánk alá, és neki is küldjünk belőle egy példányt.

Fózer Dóra ösztöndíjas, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek