Előrelépések történtek a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ülésén - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek Magyarország

Előrelépések történtek a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ülésén

Több területen is előrelépés történt a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ülésén, egyebek mellett megegyezés született a kettős állampolgárság kérdéskörével kapcsolatos szakértői tárgyalások újraindításáról – közölte csütörtökön Kalmár Ferenc, a testület magyar társelnöke.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott a bizottság budapesti ülését követően arról számolt be, hogy a testület a koronavírus-járvány miatt három éve ült össze utoljára, így a felgyűlt témák tárgyalásához még egy találkozóra szükség lesz. Aláhúzta, hogy megállapodás született a kettős állampolgárság kérdéskörével kapcsolatos szakértői tárgyalások újraindításáról, illetve szóba került az egyházak támogatásának ügye is.

Utóbbi témáról szólva kiemelte, hogy Magyarország a helyi vezetőkkel egyeztetve az utóbbi években is támogatásokat biztosított a szlovákiai református és katolikus egyháznak templomok, közösségi házak felújítására és működtetésére.

Kalmár Ferenc tájékoztatása szerint a felek a restitúciós kérdések kapcsán abban is megegyeztek, hogy a szlovák állam folytatni fogja a tárgyalásokat a református egyházzal az ingatlantulajdonokról, ugyanis vannak még régóta folyamatban lévő perek. A miniszteri különmegbízott arról is beszámolt, hogy érintették a mezőgazdasági területek kisajátítása körül folyó perek helyzetét is, miután az Európa Tanács nemrég azt javasolta, hogy a szlovák fél kezdjen egyeztetéseket a magyar közösségek képviselőivel az ügy megoldása érdekében.

„Mi azt javasoltuk, átvéve az  Európa Tanács megfogalmazását, hogy induljon el egy párbeszéd az ügyben a magyar szervezetek vezetői és a szlovák hatóságok között, hogy az ilyen jellegű perek nyugvópontra jussanak” – mondta.

Végül közölte, hogy biztosított a komáromi Selye János Egyetem finanszírozása, mivel Pozsony képviselői elfogadták az erre tett felhívást, illetve pozitív fejleménynek nevezte, hogy a szlovákiai vasútállomásokra magyar feliratú táblák kerültek ki, és ez a közlekedési irányjelző táblák esetében is folyamatban van.

MTI

Kapcsolodó cikkek