Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakását adják át a hétvégén Szamosújváron - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakását adják át a hétvégén Szamosújváron

Közel 6,4 millió lejes beruházással és zömében magyar kormányzati finanszírozással elkészült a szamosújvári Téka Szórványkollégium új épületszárnya. A beruházás megvalósításának köszönhetően Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakása korszerű épületbe költözik, ahol egy fedél alatt, egy közösséget alkothat a száz bentlakó diák. A létesítményről a vasárnap délutáni átadó ünnepség kapcsán a Téka Alapítvány elnökével, Balázs-Bécsi Attilával beszélgettünk.

Új épületszárnnyal bővült a mezőségi Téka szórványkollégium Szamosújváron. A 6 392 000 lej összköltségvetésű beruházásból 410 millió forintot (5 330 000 lejt) a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága fizetett ki. A fennmaradó összeg a Téka Alapítvány 350 000 lejes önrészéből, az RMDSZ Communitas Alapítványának 70 ezer lejes támogatásából, valamint a kolozsvári Hentz Lajos és Rozália 92 ezer euró értékű, a szórványoktatást fenntartó alapítványnak adományozott lakosztályából jött össze.

A három év alatt megvalósult projekt ünnepélyes átadására szeptember 17-én, vasárnap 15 órától kerül sor Szamosújváron, a Fermei utca 35 szám alatt.

A Téka Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójából kiderül, hogy az új kollégium hasznos alapterülete 1058 négyzetméter, a négyszintes épület 100 bentlakót tud befogadni. A földszinten található a konyha, a 90 személyes ebédlő és a gépház. A következő három szinten négyágyas szobákban vannak elhelyezve a bentlakó diákok.

A hétezer négyzetméteres telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete, egy tornaterem, egy műfüves sportpálya, szabadtéri erőpark és egy paintballpálya. Az intézmény állami fenntartása érdekében a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumhoz tartozó épületeket az alapítvány 2016-ban 49 évre átadta a helyi önkormányzatnak, az új kollégiumot azonban továbbra is a Téka Alapítvány tartja fenn.

Magyar állami támogatás nélkül nem megy

A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban az idei tanévben 450 diák tanul, a bentlakásban 110 diákról gondoskodnak. „Elsősorban a tóvidéki és szamosháti térségből érkeznek hozzánk diákok, a Válaszúton negyedik osztályt végzett tanulók szintén a mi iskolánk ötödik osztályába iratkoznak, nyolcadiktól pedig a mezőségi falvak nyolcosztályos iskoláiból – Székről, Buzából és Décséről – érkeznek elsősorban gyerekek” – sorolta portálunknak Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke.

A szamosújvári szórványkollégiumban nincs gyerekhiány, ötödiktől kedve párhuzamos osztályokat indítanak.

Az elemiben – előkészítő osztálytól negyedikig – valamennyi osztályban legalább harminc szamosújvári magyar gyerek tanul. A szórványoktatást működtető alapítvány vezetője arról is beszélt a Krónikának, hogy a bentlakó diákok szállása, teljes ellátása és hétvégi haza- és visszautaztatása ingyenes a tanulók számára. A kollégium fenntartásának költségeit elsősorban magyar állami normatív támogatásból fedezik, kisebb részét a Communitas Alapítványnál megpályázott összeggel egészítik ki.

A Krónika érdeklődésére, miszerint a bukaresti tanügyminisztérium mennyivel járul hozzá a kollégium fenntartásához, Balázs-Bécsi Attila azt mondta, eddig még nem kaptak román állami támogatást. „Járni jár, csak nem jut” – fogalmazott a mezőségi szervezet vezetője.

A „civilben” történelem-filozófia szakos tanár portálunknak nyomatékosította, hogy a Téka Alapítvány alapelve szerint ha egy városi diák nem kell azért fizessen, hogy magyar iskolába járhasson, a lehetőséget azoknak a mezőségi falusi diákoknak is meg kell adni, akik családjukat hátra hagyva Szamosújvárra jönnek magyarul tanulni. Amíg a költségeket elő tudják teremteni, a kollégium ingyenes marad. Mint ahogy a diákok pénteki hazaszállítását és vasárnapi visszautaztatását is az alapítvány válallja személyszállító vállalatoktól bérelt buszokkal, a Kallós Alapítvány által fenntartott válaszúti kollégiummal közösen.

Balázs-Bécsi szerint különbséget kell tenni a tömbvidéken vagy a Kolozsváron tanuló diákok, illetve a szórványoktatás között.

A szórványoktatást kiszolgáló kollégiumi háttér nélkül a magyar nyelvű oktatás ma már nem valósítható meg, és ennek költségeit jórészt magyar kormányfinanszírozásból lehet fenntartani Erdélyben.

2016-ban adták át a mezőségi magyar szórványiskolát

A szamosújvári Téka Alapítvány 2000 decemberében a válaszúti Kallós Alapítvánnyal együtt indította el a mezőségi szórványoktatási programot, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszú távon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A program keretében a Téka Alapítvány egy szórványbentlakás létrehozását, működtetését, korszerűsítését és a mezőségi magyar iskolaközpont felépítését vállalta.

A Téka Alapítvány 2016-ban adta át a mezőségi magyar szórványiskolát (a mai Kemény Zsigmond Elméleti Líceumot), amit a magyar kormány támogatásával építettek fel.

A tanintézet által biztosított minőségi oktatási körülmények nagy vonzerőt gyakoroltak a mezőségi szórványközösségekre. A bentlakás működése fontos feltétele a magyar iskola létezésének, az ott tanuló diákok egyharmada bentlakó. Magyarország kormánya a nemzetpolitikai államtitkárságon keresztül 2010-től nemzeti jelentőségű intézményként kezeli a mezőségi szórványoktatási programot.

A Téka Szórványkollégium bentlakása az idei tanévben 112 diákról gondoskodik 25 mezőségi településről. Az új beruházás megvalósításával Erdély egyik legnagyobb szórványbentlakása végre korszerű épületbe költözik, ahol egy fedél alatt, egy közösséget alkothatnak a bentlakó diákok. Ugyanakkor sikerült kialakítani a mezőségi szórvány és a szamosújvári magyar közösség számára egy olyan egységes oktatási-kulturális-szabadidős központot, ami magába foglalja a magyar iskolát, kollégiumot, sportcsarnokot, sportpályát, kézművesházat és szabadidős parkot.

A vasárnapi avatóünnepség keretében kerül sor a Téka díj átadására is. Az alapítvány díjazottjai: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője.

Forrás: Krónika

Fotók: Téka Alapítvány

Kapcsolodó cikkek