Erdélyben nagy az érdeklődés a magyarországi választások iránt - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Erdélyben nagy az érdeklődés a magyarországi választások iránt

Erdélyben hozzávetőleg 300 000 magyar állampolgársággal is rendelkező személy regisztrált a magyarországi választási névjegyzékbe és kapja meg ezekben a napokban a választási borítékot, mondta el a Maszol érdeklődésére Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő.

A miniszteri biztosként is tevékenykedő politikus hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján leszögezte: az a legfontosabb, hogy ha az erdélyi választópolgárok nem biztosak abban, hogy helyesen ki tudják tölteni és összeállítani a levélszavazathoz szükséges iratokat, akkor kérjenek segítséget az együttműködő szervezetektől, így az RMDSZ, Eurotrans és EMNT irodáitól, egyházi és civil szervezetektől.

A szavazólap kitöltése magánügy, ám az ezt kísérő azonosító nyilatkozat helyes kitöltésében és a borítékolásban az együttműködő szervezetek munkatársai tudnak segíteni, magyarázta a volt csíkszeredai főkonzul, aki szerint, ha nem töltik ki helyesen, annyi, mintha nem is szavaztak volna. Zsigmond Barna Pál emlékeztetett, hogy négy éve nagyon sok, 15 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya, ezen szeretnének javítani. Ugyanakkor fontos, hogy a válaszborítékot ne postán adják fel, hanem adják át valamely egyházi, civil vagy politikai szervezetnek, és azok időben és biztonságosan eljuttatják a külképviseletekre.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke kifejtette: a jelenlegi magyarországi kormánypártoknak nem kampányolnak, hanem együtt dolgoznak velük. Ez a munka immár 30 éve tart a FIDESZ–KDNP szövetséggel. „Szöveteinkben van benne ez a kapcsolatrendszer és az együttgondolkodás” – fejtette ki, majd hozzátette: az elmúlt évtizedekben elvégzett munkát szeretnék folytatni, mert annak van konkrét eredménye.

A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy tavaly ősszel visszautasították a baloldal miniszterelnök jelöltjével, Márki-Zay Péterrel való találkozót. „Mi, székelyek óvatosabbak vagyunk, egyszer kipróbáljuk az illető emberi minőségét. Még nem találtunk közös pontokat a baloldallal és Márki-Zay Péterrel” – fejtette ki Tamás Sándor, aki szerint ezzel szemben a Fidesszel „egyre jár az agyunk”. A háromszéki politikus úgy érzi, a szavazásra jogosult erdélyi magyarok több mint 95 százaléka a Fidesz–KDNP-re adja szavazatát.

Zsigmond Barna Pál arra is rámutatott, hogy a magyar kormány nemzet- és támogatáspolitikája behálózza az élet minden területét. Példaként említette, hogy a magyar kormány finanszírozza a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a fociakadémiát, az egyházi iskolák felújítását, az iskolai kirándulásokat támogató Határtalanul programot, a babakötvényt, a kulturális és gazdasági támogatásokat.

„A Fidesz-KDNP nemzetpolitikájával sikerült helyreállítani a természetes egységet, ami megszakadt a trianoni döntés után. Maradjon is így, őrizzük meg a nemzeti összefogást, ne engedjük el egymás kezét, ne engedjük, hogy szétfeszítsen a baloldal” – fogalmazta meg Zsigmond Barna Pál. A magyar országgyűlési képviselő felidézte, hogy a Gyurcsány- és Medgyessy-kormány legfontosabb programja a gyűlöletkeltés volt, most is azok törnek hatalomra, akik elkövették a nemzetárulást, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter pedig Gyurcsány Ferenc bábja, állítja Zsigmond Barna Pál.

Tamás Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy ami Budapesten sokszor költségvetési tétel és politikai kérdés, az Erdélyben létkérdés. Ilyen például a Sapientia egyetem fennmaradása, a mezőgazdasági program, amely révén csak Háromszéken 1056 kisgazda és 17 nagygazda több mint 30 millió eurós beruházást valósított meg, emellett Erdélyben több mint száz templomot újítottak meg és újraindult a közösségi élet.

Forrás: Maszol.ro

Kapcsolodó cikkek