Eredeti változatában állították fel újra az első világháborúban elesett hősök turulmadaras emlékművét Szilágysomlyón - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek

Eredeti változatában állították fel újra az első világháborúban elesett hősök turulmadaras emlékművét Szilágysomlyón

Szilágysomlyón eredeti változatában állították fel újra az első világháborúban elesett hősök turulmadaras emlékművét.

Az első világháborúban elesett hősök emlékműve eredetileg a szilágysági kisváros központjában, a romos Báthory-vár területén állt. A turulmadaras oszlop oldalába a háborúban elesett szilágysomlyói magyar és román hősök nevét vésték – közölte az MTI.

A kommunista diktatúra idején előbb a turulmadarat, majd a hősök névsorát távolították el az emlékműről. A turul helyére ortodox kereszt, a nevek helyére olyan tábla került, amely a román nemzet egyesítéséért, Románia szabadságáért és függetlenségéért elesett hősök emlékét idézte. Az emlékmű eredeti formájában való visszaállítását Erdei János helyi történelem és földrajztanár, a 16-os Báthory István Cserkészcsapat vezetője kezdeményezte és valósította meg. Az újraállított emlékmű a református templomkertbe került.

Erdei János az MTI-nek felidézte, hogy 2015. március 15-én fogalmazták meg az emlékmű újraállításának célját, és hét év munkája árán valósult meg a terv. Ez idő alatt személyesen kereste fel a szilágysomlyói magyarokat adományokat gyűjteni. Mint a pedagógus elmondta, az emlékmű közadakozásból épült újra, a vállalkozóvá lett egykori tanítványai segítségével, akik ingyen biztosították a munkagépeket, a szakembereket. Kiemelte ugyanakkor a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap hárommillió forintos támogatását, és azt is, hogy a helyi politikai vezetők segítettek megszerezni az engedélyeket. A munkálatok során lebontották a Báthory-vár udvarában állt emlékművet, megszámozott építőelemeit restaurálták, és újraépítették az új helyszínen.

A vasárnapi avatóünnepséget megelőző istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke hirdette az igét. Az emlékmű avatásán Szilágyi Péter miniszteri biztos úgy fogalmazott: az első világháború tragédiája kitörölhetetlen folt a történelemből, a világháború utáni békekötés pedig máig vérző seb a magyar szívekben. „Az évek során területeket téptek ki, emberi kapcsolatokat szakítottak szét, utcatáblákat vertek le, emlékműveket távolítottak el, hamis prédikátorok néhol újraértelmezték a történelmet. De egy dolgot nem vehetnek el tőlünk, ezek pedig az emlékeink. Biztatom önöket arra, hogy elődeik elmesélt emlékeit őrizzék és örökítsék meg, mert ez is segít abban, hogy életben tartsuk nemzetünket” – jelentette ki a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter valóságos csodának nevezte, hogy száz évvel a trianoni döntés után is egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni. A 14 400 lakosú Szilágysomlyón a lakosság 23 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Forrás: Krónika online

Címlap fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80