Felhívás az Esterházy Közéleti Táborban való részvételre - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Felhívás az Esterházy Közéleti Táborban való részvételre

Nemzetpolitikai Kutatóintézet és az Esterházy Akadémia közös szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.

A tábor fókuszában három téma áll: Felvidék, mint a tábornak otthont adó régió, a szomszédos Ukrajnában zajló háború, valamint a nemzetpolitika. Felvidéken 2021 októberében a Szövetség párt megalakulásával új periódus kezdődött a szlovákiai magyar politikában, emellett 2022 őszén Szlovákiában megyei és helyi önkormányzati választásokat tartanak. A 2022 februárjában kirobban orosz-ukrán háború Kárpátaljára is jelentős hatással van, és alapjaiban fogja újraformálni a kisebbségekkel kapcsolatos értelmezési kereteket. Ezek az események a nemzetpolitikát is jelentősen befolyásolják, újabb kihívások elé állítják. Az Esterházy Közéleti Táborban társadalompolitikai, szlovák belpolitikai, demográfiai, szomszédságpolitikai témákat kívánunk körbejárni. A fentiek elemzésében, a folyamatok megértésében műhely- és panelbeszélgetésekre kerül sor a területek elismert szakértőivel és kutatóival. A tábor kitüntetett célja, hogy lehetőséget biztosítson – a témák megismerésén túl – a résztvevők elméleti, gyakorlati elmélyülésére és szakmai készségeik fejlesztésére.

A felhívás további részletei az alábbi linket érhetők el: https://bgazrt.hu/felhivas-az-esterhazy-kozeleti-taborban-valo-reszvetelre/

 

Kapcsolodó cikkek