Gulyás Gergely: a nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Gulyás Gergely: a nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál

A nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepségén.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, „száznégy esztendő pecsétje tanúsítja, egy nemzet tagjának lenni több, mint egy állampolgárának”. A magyarság ezért tudott megmaradni, és ezért őrizték meg magyarságukat sokmillióan akkor is, amikor a kisebbségi létben egyszerre kellett „a kommunista diktatúra terrorjában” és az „asszimiláció kígyótorkában” életben maradni – tette hozzá.

Sátoraljaújhely, 2024. június 4.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester és Csiki Barna építész (j-b) elhelyezi a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot kiegészítõ négycsillagos wellness szálloda alapkövét Sátoraljaújhelyen 2024. június 4-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Gergely kiemelte, a nemzeti összetartozás napján a trianoni határokon kívül, Európában és valamennyi kontinensen „a világ magyarsága lélekben az emlékezésben, a fájdalomban és a megmaradás felett érzett büszkeségben újraegyesül”. A miniszter arról is beszélt, a nemzethez való hűség a nemzetet tartja meg, és nem azokat, akik hűek hozzá, hiszen a huszadik században a magyar nemzethez való hűség „harcban elesett hősöket, kivégzetteket, bebörtönzötteket és megnyomorítottakat szült”. Hozzátette, e hűségért a kommunista diktatúra alatt különösen a környező országok, sőt még saját államunk is bebörtönzéssel és fizikai megsemmisítéssel fizetett.

Az állam földi hatalom, a nemzet és a haza viszont „a magasban van”, ezért a magyarság közös emlékezetének örökké részesei maradnak mindazok, akiknek „a lelke a magyar nemzet szabadságáért szállt az égbe” – fogalmazott Gulyás Gergely. A miniszter szerint a huszadik század adta a „legnehezebb leckét” a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket. Hangsúlyozta, a lényeg nem fog változni, továbbra is minden magyar felelős lesz minden magyarért. Emellett továbbra is el kell érni, hogy egyetlen magyar se legyen magára hagyva a bajban, és „Magyarország olyan ország legyen, amelyre minden magyar számíthat, ahova mindig minden magyar hazatérhet” – mondta.

Gulyás Gergely kiemelte, emiatt a nemzeti összetartozás napján különösen kell gondolni Kárpátaljára, a kárpátaljai magyarokra, akik egy háború nehézségeivel néznek szembe. „A nemzethez tartozás az az érték, amely a legnehezebb időkben is megtart és felemel” – hangoztatta. A miniszter hangsúlyozta, „közös sorsunk, közös múltunk, közös életünk és közös munkánk” erre a garancia, ezért Magyarország az elmúlt bő évszázadban bebizonyította, hogy a magyarságnak nemcsak múltja, hanem jövője is van.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a nemzeti összetartozás napján több mint ezer Kárpát-medencei magyar középiskolás képviseli a Rákóczi Táborban a szövetség közösségét. Hozzátette, a szövetség táboraiba idén nyáron mintegy 15 ezer diákot és tanárt várnak „itthonról és külhonból egyaránt”. Az ünnepség előtt Gulyás Gergely és Csáky Csongor, valamint Csíki Barna főépítész, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elhelyezte a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot kiegészítő négycsillagos wellness szálloda alapkövét.

Az épület a Sátor-hegy oldalán a magyar kormány támogatásával épül meg és várhatóan jövő októberben készül el.

MTI

Kapcsolodó cikkek