Három távon is magyar győzelem a solti távlovas versenyen - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Három távon is magyar győzelem a solti távlovas versenyen

Magyar, cseh és osztrák győzelem született a hétvégén a solti Révbéri Lovascentrumban rendezett nemzetközi távlovas és távhajtó versenyen, amelyen nyolc nemzet több mint hetven lovasa indult.

A 160 kilométeres távot a Fekete Patrícia és Gazal Borbála páros nyerte a 61 éves horvát Lipovac Bojan és a bolgár Stoychev Ivan előtt. A 140 kilométeres versenyen az egyetlen célba érő a cseh Smudek Ladislav és Latif Ghazal páros volt. A 120 kilométeres távon Szösz Letícia bizonyult a legjobbnak, második a lengyel Jablonska Magdalena lett, a harmadik helyen pedig a bolgár Aleksieva Desislava zárt. Száz kilométeren a felnőtteknél az osztrák Romar Andreas nyert, mögötte a cseh Berkova Dana és a román Simtion Mircea végzett. Ugyanezen a távon junior kategóriában Márkus Rozina révén magyar győzelem született.

A háromnapos verseny végén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az eredményhirdetésen reményét fejezte ki, hogy a lovassportok egyre népszerűbbek lesznek és a magyar versenyzők pedig egyre jobb eredményeket érnek el nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi megmérettetéseken is.

Mint mondta: a révbérpusztai távlovas versenyen nyolc ország összesen 72 versenyzője indult el és végül 66 lovas teljesítette a távokat. A megmérettetés egyben minősítő verseny is volt.

A résztvevők Magyarországon kívül főként a szomszédos országokból érkeztek, így Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovákia szerepelt a viadalon.

Az államtitkár hangsúlyozta: a lovas kultúra hozzátartozik a magyar nemzet hagyományaihoz, ezért jó látni, hogy sok fiatal választja lovaglásban is a versenyszintű sportolást. Egyre többen próbálnak napi szinten is lovagolni, amelyhez a szükséges feltételeket a magyar kormány igyekszik a jövőben megteremteni.

Rencsár Kálmán, az VII. Solt Kupa főrendezője kiemelte: a távlovaglás egy lovat és embert próbáló sport, hiszen a versenyzők 100, 120, 140 vagy akár 160 kilométert is megtesznek egy nap alatt, amely hatalmas felkészülést igényel.

Minden ló 20-30 kilométeres köröket megtéve, szigorú állatorvosi vizsgálat és kötelező pihenő után indulhat csak tovább. A megállók és állatorvosi kapuk biztosítják, hogy csak egészséges lovak versenyezzenek. A hajtóknak arra is ügyelniük kell, hogy lovukat ne hajtsák túl, csakis egy bizonyos maximális átlagsebesség betartásával és pulzusszámmal indulhatnak tovább egy-egy pihenőről.

A főrendező szerint a távlovas versenyek egyre jobban terjednek a világon, amelynek lófajtája alapvetően az arab és az arab jellegű lovak, többek között a magyar Bábolnai arab.

MTI

Kapcsolodó cikkek