Himnusz a békéről - Színházi előadás Los Angelesben a magyar kultúra napján - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarok a diaszpórában

Himnusz a békéről – Színházi előadás Los Angelesben a magyar kultúra napján

A Szoboszlai Sándor nevét viselő Dél-Kaliforniai Magyar Színház különleges előadással tisztelgett a magyar kultúra napján. A Himnusz a békéről című dalos, táncos, lírikus darab igazi időutazásra hívta a közönséget. Az ihletet ezeréves történelmi örökségünk adta az alkotók számára. Az előadásnak a Los Angeles-i Nine O’clock Players Színház adott otthont, 2024. január 13-án. A színházi alkalom másnapján a művészeti vezető-rendezővel, Antal Tímeával beszélgettünk.

Nemzeti imádságunknak, a Himnusznak születésnapja pirosbetűs ünnep a dél-kaliforniai magyarok lelkében. A Los Angeles-i közösséget sem kerülték el az elmúlt évek pandémia okozta kihívásai, de túl vannak rajta, és ismét a jeles napok személyes jelenlétű méltatásának örvendhetnek. Sőt, vendégül láthatják más magyar közösségek tagjait. Így történt, hogy a kultúra napi eseményre érkeztek magyarok San Diegótól Oregonig, New York-tól és Clevelanden át San Franciscóig számos városból. 2011 óta működő színház életében az utolsó nagy esemény 2020 júniusában lett volna, ám az egészségügyi helyzet miatt akkor elhalasztásra került. Antal Tímea rendezésében és munkájában extra erőt és motivációt jelentett, hogy a hosszú kihagyás után maradandót szeretett volna adni a magyar színházra már éhező Los Angelesi-i közösségnek.

A Himnusz a békéről című előadás missziója volt, hogy felelevenítse történelmi nagyjaink arcképcsarnokát, íróink létformáló gondolatait, és segítsen kibontakoztatni a diaszpóra lelkében nagybetűvel élő magyar HAZÁT. A címválasztás is mutatja a színház társulatának szolidaritását azok iránt a nemzettársaink iránt, akiknek az életét közvetlenül vagy közvetetten háború sújtja. Tovább tudatosan szerették volna felhívni a figyelmet a darabban a kultúra generációkat egyesítő erejére, a kultúra gazdag kincseire. Színjáték, művészet, irodalom – fogalmazta meg kulcsszavakban a koncepciót Antal Tímea rendező. Hozzátette: Minden jó érzésű magyar ember szívének kedves a magyar kultúra napja. Távol az Óhazától pedig különös varázzsal bír ez mindannyiunk életében, hisz a diaszpórában nekünk ünnepek azok az alkalmak, amelyek a magyar szó védelmét, megmaradását szolgálják. Anyanyelvünk kultúrát hordoz, kultúrában pedig a lélek nyilvánul meg.

Az első felvonásban örökzöld dallamok és operettslágerek, operarészlet, népdalok csendültek fel a korabeli és kortárs irodalom remekeiből. Az első felvonás ezért kapta a Gyöngykaláris nevet. A pesti éjszakák, apró komédiák című második felvonás pedig a század eleji bohém, budapesti világba kalauzolta a hallgatóságot.

A darab művészeti összeállításában részt vállalt tanácsadóként Dánielfy Zsolt és Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművészek. Itt megszólalni magyarul és átadni a hit és a hazaszeretet megtartó erejét, teljesen mást jelent, mint otthon az anyaországban. Sokkal érzékenyebbek és kiéhezettebbek itt az emberek az üzenetekre. A lelki köteléket az anyaországtól nem szabad hagyni elsorvadni, hanem azt éltetni kell. Azt mással nem tudja az ember, mint szellemi, kulturális táplálékkal. Ha már él valami, ne hagyják veszni – osztotta meg érzéseit a vendégfellépés kapcsán Újhelyi Kinga, erdélyi származású színművész.

Koreografált: Kiss Erzsike, Vámosi István és Vámosi-Kovács Ágnes. A díszletért ifj. Varsányi Csaba és Betty gondoskodtak. A több mint 20 fős társulat három hónapon át, időt és fáradtságot nem kímélve dolgozott azon, hogy a közönség a lehető legtökéletesebbre csiszolt változatát lássa az előadásnak. A 2011-es indulás óta a társulat összetétele sokban változott, de az közös a mindenkori tagokban, hogy aki egyszer a csapat tagja lett és fellépett, szorosan elkezdett kötődni a társulathoz. Ez több mint színház, közösség. Több mint előadás, közösségi alkalom. Ezek az emberek szeretnének tenni valamit a magyarságért, ezt a lehetőséget nem szabad senkitől megvonni. Ezért igyekszem mindenkinek szerepet adni. – emelte ki a rendező.

Vendégművészként csatlakozott Dargó Gergely operaénekes, zongoraművész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház prózai tagozatának zenei vezetője, a Kárpátok Néptáncegyüttes, valamint a Reményik Sándor Keresztyén Magyar iskola tanulói. Az, amit mi otthon teljesen magától értetődőnek gondolunk – akár a hazaszeretetről, vagy magáról az országról – az itt teljesen átértékelődik. Érezni lehetett a Hazám, hazám.. közben az energiákból, hogy mennyivel többet jelentett, amit éneklek, mint például otthon – csodálattal gondolt vissza a Los Angeles-i nézőközönségre Dargó Gergely operaénekes, zongoraművész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

Az előadáson tiszteletét tette Magyarország San Francisco-i tiszteletbeli konzulja, Dr. Voisin Éva, aki az esemény fővédnöke is volt egyben. Megkértük, értékelje a látottakat: Ez az előadás megelevenítette a zenés-, táncos-, színházi- és irodalmi örökségünk szépségeit egy olyan közönség számára, aki szerencsésnek vallhatja magát, hisz igazi magyar színházi élményben részesülhet távol az Óhazától, itt a diaszpórában.

Pereházy Miklós, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke méltatta a művészeti vezető- rendező, Antal Tímea kiváló munkásságát, odaadó lelkesedését a közösség ügye iránt. Különösen szép gesztusként értékelte, hogy az előadás dramaturgiájába beleszőve a rendező gondot fordított rá, hogy a jelenlévők közösen megemlékezzenek a színház társalapítójáról, a néhai Szoboszlai Sándorról. Tímea az előadás végén kitüntetésben részesült: Nem azért csinálom, hogy kitüntessenek, de mindenképp jó érzés, amikor az ember munkáját elismerik. Jó érzés, hogy értékelik a munkámat és azt, amit kapnak. Azt tükrözi, hogy ez fontos nekik. Hogy eljöttek, azt jelenti, úgy érezték, itt egy komoly dologról van szó. Megható volt számomra és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segít abban, hogy közösséget építsünk a diaszpórában. Hálás vagyok a Jóistennek és a barátaimnak, nélkülük nem ment volna – zárta szavait a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház igazgatója, Antal Tímea.

Dorgay Zsófia

Fotók: Allen Voss

Forrás: Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek