Hogyan tovább, kisiskolák? - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Hogyan tovább, kisiskolák?

A fenti címmel szervezték meg február 14-én a Szlovákiai Magyar Kisiskolák Országos Konferenciáját. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Intézményvezetők Országos Társulásának online szakmai találkozóján a kisiskolákat érintő oktatási reform került terítékre. A konferenciát a felvidéki kisiskolák igazgatói és pedagógusai számára szervezték meg.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke rövid köszöntőjében kifejtette:

„A mai konferencián célunk tájékoztatást, ezáltal segítséget adni, megoldást keresni az oktatási reform és egyben a hazai anyanyelvi oktatás érdekében.

Sok téma van, amit érinthetnénk, de most inkább a hogyan kérdésre keressük a válaszokat. Hogyan tovább? Hogyan lehetne jobban? Hogyan érnek el sikereket néhányan? Hogyan kell jól csinálni? Hosszasan sorolhatnám. Szeretném leszögezni, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége megmaradásuk tekintetében megbízható partnere a kisiskoláknak, hiszen a mai rendezvényünk is a lehetséges megoldásokat keresi, innovatív gyakorló kollégák bevonásával” – fogalmazott köszöntőjében.

A konferencia abban segít, hogy megtalálják a helyes utat, amely megfelel az iskoláknak, önkormányzatoknak, szülőknek és a tanulóknak is egyaránt – mondta végezetül az SZMPSZ elnöke.

Morvay Katalin, az Intézményvezetők Országos Társulásának elnöke, a konferencia koordinátora elmondta: az előttünk álló oktatási reform nagyban befolyásolja az 1–4. évfolyamos iskolákat. Az alapiskolai tanulmányokat három ciklusra osztó reform jelentősen érinti a nem teljes szervezettségű tanintézményeket.

„A változások kihívások elé állítják a kisiskolákat, azok vezetőit, valamint a fenntartókat egyaránt” – húzta alá.

Mint elhangzott: a szervezési reform minden alapiskolát érint, 2026-ra az ország összes tanintézményének át kell állnia erre. A reform ciklusokra bontja az alapiskola évfolyamokat. Az első ciklusba tartozik majd az 1–3. évfolyam, a második ciklusba az 4. és 5. évfolyam, míg a harmadik ciklusba a 6–9. évfolyam. Így felmerül a kérdés, mi lesz a jelenlegi kisiskolákkal, melyekben 1–4. évfolyamon oktatják és nevelik a gyermekeket. Erre keresték a válaszokat, megoldási lehetőségeket kínálva a szerdai online konferencián.

Tamás Erzsébet, a SZMPSZ országos elnöksége tagja, a Rozsnyói Városi Hivatal osztályvezetője többek között arra kereste a választ, hogy megoldást jelenthet-e az iskolai klaszter a kisiskolák számára. Felvázolta az új állami pedagógiai programot. Országos viszonylatban több iskola próbaszerűen már bevezette a szervezeti reformot.

2022-ben közel negyven iskola kapcsolódott be, a következő körben már mintegy négyszáz – hangzott el.

A szervezeti változásokról, illetve a megoldási lehetőségekről Narancsik Szilvia, a nagymácsédi iskola igazgatója szólt. Mint elmondta, négyféle modell közül választhatnak a kisiskolák.

Az első modell szerint, a kisiskola 1–3. évfolyamként működik tovább, a negyediket pedig már a teljes szervezettségű iskolában folytatják. A másik lehetőség szerint az ötödikesek is a kisiskolában maradnak, így két ciklus tanulóit oktatják. Itt már felmerül az ötödikesek szaktantárgyi oktatásának, valamint a szaktantermeknek a kérdése.

A harmadik modell szerint a kisiskolák tagiskolaként tagozódnak be a törzsintézménybe. A negyedik lehetőség az iskolaklaszter kialakítása. Ez a legkevésbé kidolgozott lehetőség – fejtette ki Narancsik Szilvia. Ebben az esetben a különböző oktatási intézmények társulnak nagyobb egységbe, de mindamellett megmaradnak önállónak.

A ciklusváltás esetén felmerül az osztályok észszerű összevonása.  Erre több iskolavezető és pedagógus reagált a konferencián.

A szakmai nap második felében az egyes kisiskolák képviselői mondták el tapasztalataikat. Korda Edit, a dereski alapiskola vezetője elindította a kisiskola ötödik évfolyamát. Ennek mozzanatait osztotta meg a kollégáival. Mint hangsúlyozta: az ötödikeseik elvesznének egy nagyobb iskolában, miközben itt nagyobb figyelmet kaphatnak. Majd Kovács Ibolya, a szilicei iskola igazgatója mutatta be az intézményét. Jelenleg tizenkilenc tanulóval egy osztályban foglalkoznak egész napos iskolaként. Karácsony Ildikó, a vezekényi iskola vezetője megjegyezte, nagy dilemma előtt állnak, hiszen be szeretnék vezetni az ötödik osztályt. Jelenleg két osztályban folyik a 18 diák oktatása. Nagy hangsúlyt fektetnek a játékos formátumú oktatásra, bevezették például a robotikai foglalkozást. Igyekeznek új dolgokat kipróbálni, ezért is tervezik az ötödik osztály megnyitását – zárta előadását az intézményvezető.

„Őrizzük meg iskoláinkat, akár tagintézményként, akár klaszterben, így nem veszíthetünk egyetlen gyermeket sem. Hiszen a közösség iskola nélkül olyan, mint egy fészek madár nélkül”

– fogalmazott zárszavában Fekete Irén.

Forrás: Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek