Hunyad megyébe került az első két idei Csodasarok - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Hunyad megyébe került az első két idei Csodasarok

Vajdahunyadon adta át hétvégén Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár az első idei Csodasarkokat, két Hunyad megyei kisdiáknak.

– Idén tizedik alkalommal hirdette meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Miénk a  város! című játékát, amelyre 6–10 éves külhoni óvodások és kisiskolások jelentkezhettek. A játék február derekán indult, és a versenyzőknek négy héten keresztül mindennap meg kellett oldaniuk egy feladatot, melyek nyomán a játéktérben fokozatosan felépült az iskola, valamint a város többi épülete is. Idén 1500 diák nevezett be a Kárpát-medence minden sarkából, illetve a távoli diaszpórákból is.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai naponta több száz feladatot ellenőriztek, úgyhogy ők is bőven kijátszották magukat – ismertette a népszerű vetélkedő hátterét az államtitkár.  Elmondta továbbá: idén 140 külhoni tanintézmény kapcsolódott be a játékba, ezek közül 62 Erdélyből. „Összesen 265 Csodasarkot nyertek a diákok, és ezek közül Hunyad megyébe került az első kettő” – közölte az államtitkár. Kiemelte, hogy e verseny különlegessége, hogy a gyermekek nem maguknak nyerik meg a 100 ezer forint értékű Csodasarkot – fejlesztő játékokat, könyveket –, hanem iskolájuk számára.

Ez azt is jelenti, hogy a versenyző kisdiákok, a maguk szórakoztatásán és fejlesztésén túl a közösségért dolgoznak, egyfajta elöljárói, képviselői lesznek a saját iskolájuknak. A vetélkedő ezen vonatkozása szorosan kapcsolódik a Nemzetpolitikai Államtitkárság idei tematikus évéhez, ugyanis 2023 a gondoskodó nemzet, a gondoskodó közösség éve. „Ebbe a játékba a diákok révén a családok, szülők, nagyszülők is bekapcsolódnak. Így sokrétűen megtapasztalható az egymásról való gondoskodás” – fogalmazott az államtitkár, akit a két Hunyad megyei nyertes diák, Széll Réka Laura és Kiss Dávid, szüleikkel, tanáraikkal és az RMDSZ-elöljárókkal együtt a vajdahunyadi Matei Corvin Műszaki Kollégiumban fogadott. Potápi Árpád államtitkár a vajdahunyadi magyar tagozatos iskolának, illetve a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumnak szánt Csodasarkok átadását követően meglátogatta a vajdahunyadi Magyar Házat, illetve a magyar kormánytámogatással megépült magyar bölcsődét is.

Forrás: Nyugati Jelen, Gáspár-Barra Réka

Kapcsolodó cikkek