Potápi Árpád János: megtízszerezte a kormány a nemzetpolitikai támogatások nagyságát - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Potápi Árpád János: megtízszerezte a kormány a nemzetpolitikai támogatások nagyságát

A szocialisták utolsó teljes évéhez képest a kormány több mint tízszeresére növelte az évente nemzetpolitikai célokra fordított támogatások nagyságát – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Ópusztaszeren.


Potápi Árpád János a Magyarok Országos Gyűlésén a kormány nemzetpolitikájáról tartott előadásán úgy fogalmazott, a határon túl elért eredmények imponálóak, szinte nincs a Kárpát-medencének olyan magyarok lakta települése, ahova a kormány támogatásai vagy programjai ne jutottak volna el.

Mintegy ötezer szervezet, intézmény kapott támogatást, és több mint száz nemzeti jelentőségű programot, intézményt tart fent a kormány évről évre. 309 milliárd forintból 5400 beruházás valósult meg az elmúlt 12-13 évben – tudatta a politikus, kiemelve 155 új óvoda építését és 725 meglévő felújítását. Hozzátette: a kormány célja, hogy minden magyar, illetve vegyes házasságban született gyermeknek elérhető legyen a magyar óvodai nevelés, hogy azt követően a magyar iskolába iratkozhassanak be.

Egységes pályázati rendszert vezettek be, éppen most zárják az idei pályázati kört, amelyben kétmilliárd forintnyi támogatás áll a civil és egyházi szervezetek rendelkezésére – tudatta Potápi Árpád János.

Az államtitkár elmondta, a Szülőföldön magyarul program keretében a tanévet – a bölcsődétől egészen az egyetemig – befejező magyar diákok családjai által pályázható oktatási, nevelési támogatás összege 22 400 forintról idén ősztől 100 ezer forintra nő. Kiemelten fontos, hogy minden magyar gyermek anyanyelvi oktatásban vegyen részt. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, akik nem így tesznek, azok gyermekeinek nagy része elveszti magyar identitását – hangsúlyozta.

Ópusztaszer, 2023. augusztus 12.
Résztvevõk Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára elõadását hallgatják a magyar kormány nemzetpolitikájáról a Magyarok Országos Gyûlésén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2023. augusztus 12-én. Potápi Árpád János kijelentette, hogy a szocialisták utolsó teljes évéhez képest a kormány több mint tízszeresére növelte az évente nemzetpolitikai célokra fordított támogatások nagyságát.
MTI/Ujvári Sándor

A politikus kitért a Határtalanul programra is, amelyben eddig csaknem 550 ezer gyerek vett részt a kormány által száz százalékban támogatott osztálykiránduláson valamely határon túli területen.

Az államtitkárság fontos partnere a Rákóczi Szövetség, amelynek táboraiban tíz turnusban ezer fiatal vesz részt évente a nyugati magyarságból, a diaszpórából – közölte Potápi Árpád János.

Mint mondta, a nemzetpolitikában egyre inkább jelentősebbé válik a sport területe is, a csapatsportágak mellett támogatást kapnak az egyéni sportok, és újjáélesztették a lovassportot is a Kárpát-medencében.

A családok támogatásáról szólva a politikus kifejtette, 2018-tól a külhoni magyarok is igényelhetik az anyasági támogatást, e családok számra pedig babakötvényt és babacsomagot is biztosítanak.

A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programok célja a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatása révén segíteni, hogy a határon túli családok szülőföldjükön boldoguljanak. Az elmúlt években több mint 60 ezer vállalkozót értek el ezek a támogatások – közölte az államtitkár.

Magyarország története legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programját indította el az orosz-ukrán háború kitörése után, eddig 45 milliárd forint segítséget nyújtott Ukrajnának. Ez idő alatt 1,5 millió ember menekült el Ukrajnából Magyarországon keresztül, és sokan közülük jelenleg is itt élnek – mondta Potápi Árpád János. Hozzátette: 2015 óta szinte teljes egészében a magyar kormány biztosítja a kárpátaljai magyar intézményrendszer fenntartását.

MTI

Kapcsolodó cikkek