Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai, a diaszpóraszervezetek is jelezhetik igényeiket - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai, a diaszpóraszervezetek is jelezhetik igényeiket

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.

Szilágyi Péter a washingtoni magyar nagykövetségen összegyűlt diaszpóravezetőket arról tájékoztatta, hogy a program tavaly, a járványt követően új formában indult újra, ugyanakkor a jelenlegi ösztöndíjidőszak során nem tudták feltölteni a teljes keretet jelentkezőkkel. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a diaszpóraszervezetek által keresett területekről nem volt megfelelő számú jelentkező. A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik – mondta a helyettes államtitkár. Bejelentette, hogy az északi féltekére vonatkozó ösztöndíjidőszak a tervek szerint 2023. október 1-től 2024. június 30-ig tart majd, és emelkedhet az ösztöndíj összege.

Online előadásában a politikus hangsúlyozta: a 2010 óta az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett 1,15 millió új magyar állampolgár jelzi, hogy a nemzetpolitika milyen mértékben vált fontossá a magyar kormányzatnak. Közölte, hogy jóval a pályázati keret felett érkezett igény a világban működő magyar szervezetek részéről a közelmúltban zárult nyílt diaszpórapályázatra, amely idén a Gondoskodó Nemzet Program részeként jelent meg. A diaszpóra alprogram két céljára összesen 408 pályázat érkezett, amelyek közül 144-et az Egyesült Államokból adtak be – tette hozzá a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a bírálatot végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szeretne minél gyorsabban döntést hozni.

Szilágyi Péter azt is mondta: egyre többen döntenek úgy a diaszpórából, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hazaköltöznek Magyarországra. Letelepedésük megkönnyítése érdekében úgynevezett hazaváró iroda (welcome office) nyílik nekik, ahol egyablakos ügyintézés keretében kapnak segítséget a többi között a gyerekek iskolai beiratkozásához, adó- és lakcímkártya ügyintézéséhez, valamint vállalkozás indításához. Az Egyesült Államok keleti partvidékén működő diaszpóraszervezetek vezetőit Takács Szabolcs nagykövet köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban tartottak először regionális diaszpóraértekezletet Washingtonban, és 2019 után rendezték meg újra az eseményt. Kijelentette, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, és emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi egyesült államokbeli népszámláláson mintegy 1,4 millióan vallották magukat magyarnak vagy magyar származásúnak, tehát „a magyar nemzet mintegy tizede az Egyesült Államokban él”. Ez fontos visszajelzés a magyar kormánynak és a diplomáciai testületeknek – tette hozzá.

Takács Szabolcs azt mondta, hogy a magyar kormányzati politika számára az elsődleges a magyar érdekek végrehajtása, amellett, hogy teljesíti a NATO- és EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A diaszpóra szervezetei segítenek a magyar érdekek érvényesítésében – hangsúlyozta a nagykövet. Lauer Rice Andrea, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, a Diaszpóra Tanács amerikai elnöke a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében az amerikai magyar diaszpóra előtt álló egyik fontos feladatnak nevezte, hogy gondoskodjon az utánpótlásról, fiatalításról az ’56-osok generációja után. Másik teendőként említette, hogy a magyar közösségekbe minél nagyobb számban bevonják a magyarul nem beszélő, de identitásukat őrző magyarokat is.

A konferencián bemutatták a washingtoni magyar nagykövetségen a jövőben dolgozó közösségi diplomatát Fekete Zsuzsanna személyében, aki a posztról négy év után leköszönő Mirk Zitát váltja. A regionális diaszpóraértekezlet hangversennyel zárult a nagykövetségen, amelyet az amerikai közönség előtt is megnyitottak. A Kaliforniában élő magyar-amerikai zongoraművész, Peter Klimo játszotta magyar zeneszerzők ismert darabjait.

MTI

Kapcsolodó cikkek