Kalmár Ferenc: a magyar külpolitika egyik alappillére a nemzeti kisebbségek védelme - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Kalmár Ferenc: a magyar külpolitika egyik alappillére a nemzeti kisebbségek védelme

Mivel a magyar nemzet tagjai őshonos kisebbségként élnek több országban is, a magyar külpolitika egyik alappillére a nemzeti kisebbségek védelme, európai szinten is – mondta a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott kedden Budapesten, a magyar Európa Tanács-naphoz kapcsolódó konferencián.

Kalmár Ferenc A nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok politikai részvételi lehetőségei című rendezvényen azt mondta, sajnos az elmúlt időszakban nem előre-, hanem hátralépés tapasztalható világviszonylatban a nemzeti kisebbségek kérdéskörében, az orosz-ukrán háború pedig tovább fokozta ezt a helyzetet, sok országban ugyanis elkezdték nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni a nemzeti kisebbségeket. Pedig nem a nemzeti kisebbségek jelentik a kockázatot, hanem a demokratikus jogok hiánya, hiszen ahol jól érzik magukat a kisebbségek, ott nincsenek problémák – emelte ki.

Kalmár Ferenc emlékeztetett arra, hogy 2021-ben Magyarország töltötte be az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöki tisztét, és az egyik kiemelt téma a nemzeti kisebbségek hatékony védelme volt. Ezt a témát tovább kell vinni, és ebben a fiatalságnak nagy szerepe van – fűzte hozzá. A miniszteri különmegbízott azt hangsúlyozta, hogy a sokszínűség fontos Európában, mert a diverzitás az európai kreativitás alapvető feltétele.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kisebbségek védelméről történő gondoskodás nemzetközi kérdés, az európai sokszínűség megőrzéséért és a kontinens békéjéért pedig kulcsfontosságú a nemzeti kisebbségek identitáshoz való jogának biztosítása. A kisebbségi keretegyezmény, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája többnyire egyéni jogokat szorgalmaz a kisebbségeknek, Magyarország azonban ezen túlmenően kollektív jogokat szeretne a Kárpát-medencében élő külhoni magyarságnak, miközben „maga sem fél azokat biztosítani” a Magyarországon államalkotó tényezőként elismert 13 nemzetiségnek – jelentette ki az államtitkár.

Sztáray Péter azt hangoztatta, hogy a magyar lakosság 6,5 százalékát kitevő „nemzetiségi honfitársaink gazdagabbá teszik az országot”. Az államtitkár szólt arról is, hogy Horvátországgal, Szlovéniával és Szerbiával a kisebbségi együttműködés példaértékű, hiszen a magyar nemzeti közösség államalkotó tényező ezekben az országokban, és a magyar közösség tagjainak az oktatásban kollektív jogaik vannak. Ugyanakkor a szerzett kisebbségi jogok elvételére is volt példa az elmúlt években, például Ukrajnában – jegyezte meg.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, Magyarország addig nem tudja Ukrajna érdemi közeledését támogatni az EU-hoz és a NATO-hoz, amíg nem biztosítottak a magyarság számára a 2015-ben elvett jogok.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott: a kisebbségvédelem ügyét a világ szemében „súlyosan kompromittálja” Oroszország azzal, hogy Ukrajna megtámadását kisebbségpolitikai ügyekkel próbálja indokolni.

A háborús helyzet felhívja a figyelmet arra, hogy a kisebbségek gyakran válnak a nagyhatalmi politika áldozatává, pedig fontos lenne, hogy a kisebbségekről aktuálpolitikai érdekektől mentesen lehessen beszélni, az érdekvédelmi rendszereiket kidolgozni. Erre a legjobb intézmény a strasbourgi Európa Tanács, amelyet 1949-ben azért hozták létre, hogy az európai demokrácia minőségének „műhelye” legyen – mondta a külügyi bizottság elnöke.

Björn Berge, az Európa Tanács főtitkárhelyettese online bejelentkezésében bátorította a kisebbségekhez tartozó fiatalokat, hogy vegyenek részt a közéletben. Hangsúlyozta: egyenlően kell bánni a nemzeti kisebbségekkel, hogy részt vehessenek a jövő alakításában.

MTI

Kapcsolodó cikkek