Kitiltásba torkollhat Beke és Szőcs kitüntetése - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Kitiltásba torkollhat Beke és Szőcs kitüntetése

A román képviselőház elnöke soron kívül vizsgálja ki annak a szociáldemokrata képviselőnek a kezdeményezését, aki magyarországi civilek kitiltását javasolta – kéri az egyik érintett és Kulcsár-Terza József székelyföldi parlamenti képviselő.

A politikus és idősebb Lomnici Zoltán Budapesten tartottak megbeszélést, abban állapodva meg, hogy közös levélben fordulnak Marcel Ciolacuhoz, a román képviselőház elnökéhez, kérve annak a kezdeményezésnek a vizsgálatát, amelyet egy román képviselő nyújtott be a román külügyminiszerhez. Közleményükben felidézik, hogy Mirela Adomnicăi, a szociáldemokrata párt parlamenti képviselője arra kérte Bogdan Aurescu külügyminisztert, hogy tiltsák ki Romániából idősebb Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnökét, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. Rámutatnak, a két székely férfit öt-öt év szabadságvesztésre ítélte a román bíróság terrorizmus vádjával úgy, hogy az elítélés okát és a döntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azt még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg.

Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, amelynek célja a magyarok megfélemlítése. Az Emberi Jogok Európai Bírósága jelenleg vizsgálja az elítélés jogszerűségét. Mirela Adomicăi parlamenti képviselő külügyminiszterhez intézett iratában – amelyet a román sajtóhoz is eljuttatott – azt írja, hogy a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron, a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén. Mivel ez sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem fogalmazódott meg, felmerülhet, hogy a román képviselő titkos információt hozott nyilvánosságra. „Tisztázni kell, hogy sérült-e az igazságszolgáltatás román alkotmányban garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával, és azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye” – fogalmaznak a közleményben. Kérik a román képviselőház elnökét, soron kívül vizsgálja ki az ügyet. A házelnök válaszától teszik függővé a további lépéseket.

Forrás: Székelyhon

Kapcsolodó cikkek