Klaus Iohannis támogatást ígért a romániai zsidóságnak és a többi nemzeti kisebbségnek céljaik eléréséhez - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Klaus Iohannis támogatást ígért a romániai zsidóságnak és a többi nemzeti kisebbségnek céljaik eléréséhez

Támogatást ígért csütörtökön Klaus Iohannis, Románia elnöke a romániai zsidóságnak és az országban élő többi nemzeti kisebbségnek céljaik eléréséhez.

Az államfő abból az alkalomból fogalmazott meg üzenetet az antiszemitizmus, a idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd elleni romániai erőfeszítésekről, hogy 145 évvel ezelőtt nevezték ki az első zsidó tisztet Románia hadseregébe. Üzenetét Mihai Somordolea államtanácsos olvasta fel az évforduló alkalmából szervezett rendezvényen. Felidézte: Mauriciu Brociner, a román hadsereg első zsidó tisztje önkéntesként szolgált az 1877-es függetlenségi háborúban, melyet a román hadsereg az orosszal együtt a Balkán-félszigeten vívott a török hadsereg ellen. Kitért arra, hogy a román katonák ma a legerősebb védelmi szövetség, a NATO kötelékében készülnek. Hozzátette: a NATO egyben értékközösség is, amelyben a kulturális sokszínűség megerősíti és közelíti egymáshoz a feleket.

Iohannis szerint a jelenlegi krízisek felerősítik az egyes embercsoportok elleni intoleranciát és erőszakos cselekményeket. Ezeket pedig nem szabad eltűrni. Az államfő szerint a 2021-2023-as időszakra elfogadott antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd elleni stratégia már megmutatja eredményeit, és újfent bizonyítja Románia eltökéltségét a tolerancia és a társadalmi egyetértés megőrzése mellett. Úgy vélte: csak a megismerés, a kölcsönös tisztelet által győzedelmeskedhetnek az emberiesség egyetemes értékei, és Románia elkötelezett ezek az értékek mellett.

„Köszönöm a zsidó közösségnek a romániai társadalmi éleben való részvételt, és biztosítom e közösség, valamint az országunk területén élő más etnikai csoportok tagjait a teljes támogatásomról céljaik elérésében. Csak együtt járulhatunk hozzá Románia fejlődéséhez” – fogalmazott üzenetében az államfő. A 2021-ben elfogadott antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd elleni stratégia a zsidó és a roma kisebbség elleni megnyilvánulások visszaszorítására javasol intézkedéseket.

MTI

Kapcsolodó cikkek