KMKF - Bóka János: legfontosabb feladatunk a tagállami szuverenitás megóvása - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

KMKF – Bóka János: legfontosabb feladatunk a tagállami szuverenitás megóvása

Nemzetstratégiai célkitűzéseink és a kisebbségvédelem szempontjából legfontosabb feladatunk az Európai Unióban is a tagállami szuverenitás és a cselekvőképes nemzetállamok megóvása – mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülésén, csütörtökön az Országházban.

Bóka János megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a nemzeti kisebbségek védelmének és támogatásának „nem az a járható útja, hogy európai szintű védelmi és támogatási rendszert alakítunk ki, hanem az, hogy megőrizzük a nemzetállamokat és képességüket arra, hogy fenntarthassák és megerősíthessék sajátos kapcsolatukat nemzeti közösségeikkel”.

A miniszter szerint a nemzet, mint politikai közösség és a nemzeti kisebbség az EU számára „nem létező, de legalábbis nem védendő érték”. Az unió intézményeiben nem látszik a nemzeti kisebbségek helyzetének felkarolását célzó politikai szándék, nem indult el érdemi gondolkodás az uniós szintű kisebbségvédelmi politika kialakításáról – mondta, megjegyezte: az EU Alapjogi Ügynöksége többszöri felhívásuk ellenére is kifejezetten passzív maradt a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainak védelme terén.

Bóka János szavai szerint a nemzeti kisebbségek ügyének segítése érdekében két területen, a bővítési politikában és a kulturális örökségvédelemben érdemes a magyar EU-politikának aktívnak lennie. Mint mondta, Szerbia uniós csatlakozásával első alkalommal válhat úgy egy ország az EU tagjává, hogy „közben kiemelt figyelmet szentel a nemzeti kisebbségeknek, illetve konkrét lépéseket tesz a kisebbségi közösségek helyzetének javítására”. Kitért arra is, hogy a kulturális örökségvédelemmel eddig a Tanácson belül csak informális munkacsoport foglalkozott, a magyar elnökség azonban célként tűzi ki, hogy formális munkacsoporttá alakítsa azt. Szeptember 9-én pedig az EU-elnökség égisze alatt nemzetközi konferenciát szerveznek a kulturális örökségvédelemről – tette hozzá. „Célunk az, hogy megszólaljanak a Hungary Helps és más ügynökségek projektjeinek kedvezményezettjei és ezzel felhívjuk az EU döntéshozóinak figyelmét a kulturális örökségvédelem jelentőségére, valamint a migrációra, a fejlesztéspolitikára és a klímaváltozásra gyakorolt fontos hatásaira” – fogalmazott.

Bóka János hangsúlyozta: a nemzet, mint politikai közösség érték és annak helyettesítése vagy felváltása „nem kívánatos”. „A nemzet mint politikai közösség fennmaradásához a szuverén nemzetállamok léte elengedhetetlen” – szögezte le. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az európai integrációval a tagállamok nem az önrendelkezésüket és függetlenségüket kívánták feladni, hanem éppen ellenkezőleg. „A régió nemzetei a nagy alkut valahogyan úgy képzelték el, hogy egyes hatáskörök átruházása, illetve közös gyakorlása révén együtt erősebbek lehetünk, mint külön-külön, és lehetséges lesz, hogy együtt is mindannyian megmaradhassunk annak, akik vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve, nem a nemzetállamok meghaladása, hanem azok megerősítése volt a célkitűzésük.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80