Kocsis Máté: Szó sem lehet róla, hogy a Fidesz egy szélsőségesen magyarellenes párttal üljön egy frakcióban az EP-ben - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Kocsis Máté: Szó sem lehet róla, hogy a Fidesz egy szélsőségesen magyarellenes párttal üljön egy frakcióban az EP-ben

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejelentette, hogy az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselői csatlakoznak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához.

A hírre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán reagálva azt írta:

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”

Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, az AUR európai parlamenti kampányában is megfogalmazott magyarellenes kijelentéseket. Többek között

egy „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) George Simion, az AUR elnöke. A politikus egy erdélyi kampányrendezvényen pedig azt is kijelentette, hogy az RMDSZ országos szinten az AUR „politikai ellensége”.

Az AUR egyébként évek óta magyarellenes üzeneteket fogalmaz meg, az egyik főszervezője az úzvölgyi katonatemető elleni soviniszta, kegyeletsértő hadjáratnak.

Dan Tanasa AUR-képviselő több száz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok erdélyi, köztéri használata ellen, ebből jó néhányat megnyert.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t.

Borítókép: Román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80