Komáromban közel kétszer annyi gyereket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Komáromban közel kétszer annyi gyereket írattak be magyar alapiskolába, mint szlovákba

A járási székhelyen április 10-12-én került sor az alapiskola-választásra. Az eddig beíratott 372 gyermek közül 245 számára magyar, 127 részére pedig szlovák tannyelvű oktatási intézményt választottak a szüleik. Az előbbiek közül legtöbben az Eötvös Utcai Alapiskolába, az utóbbiak közül pedig javarészt a Határőr Utcai Alapiskolába kértek és nyertek bebocsátást.

„Természetesen, ezek az előzetes számok még nem teljesen mérvadóak, hiszen csak ezután kezdődnek az iskolaérettségi kivizsgálások. Az eddigi tapasztalataink szerint állítom, hogy a helyi pedagógiai-pszichológiai tanácsadó központ szakemberei néhány gyermek esetében biztosan azt fogják javasolni, hogy inkább még egy évig óvodába járjanak. Vannak olyan szülők, akik maguk is ezt szeretnék, s majd a pedagógiai-pszichológiai kivizsgálások során kiderül, hogy mennyire megalapozott ez az óhajuk“ – mondta el a Ma7-nek dr. Bagita Judit, a Komáromi Közös Tanügyi Hivatal szakelőadója.

Hozzátette: az évet halasztók pontos létszámáról csak később tud beszámolni. „A szülő akkor is köteles valamelyik alapiskolába beíratni azt a gyermekét, aki augusztus végéig betölti a hatodik életévét, ha utólag ki is derül, hogy érdemes lenne még egy évvel meghosszabbítani az óvodába járását“ – egészítette ki az elmondottakat.

Majd ismertette az eddigi beíratási számokat: „Az eddig magyar tannyelvű alapiskolába íratott 245 gyermek közül 83 számára az Eötvös Utcai Alapiskolát, 73 részére a Munka Utcai Alapiskolát, 56, illetve 33 esetben pedig a Jókai Mór Alapiskolát, illetve a Marianum Egyházi Iskolaközpontot választották a szülők. A szlovák tannyelvű alapiskolák eddigi beíratási adatai között csak minimális különbségek mutatkoztak: a Határőr Utcai AI-ba 44, a Rozmaring Utcai AI-ba 42, a J.A. Komensky AI-ba pedig 41 kicsit írattak be, ami az esetükben összesen 127 beíratott gyermeket jelent“.

Azt is megemlítette, hogy a Határőr Utcai Alapiskola majd még vonzóbbnak bizonyulhat azután, hogy az épülete teljes körű felújításon esik át.

„A fenntartó Komárom város által nyert 2,8 millió eurós pályázati támogatásból egyebek mellett sor kerül a műemlékvédelmi övezetben levő történelmi épület hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére, a tetőzet felújítására. Mindez azonban nem gátolja majd a zökkenőmentes oktatást. Már kiírták a vonatkozó közbeszerzést, s optimális esetben a nyár folyamán elkezdődhetnek az ottani felújítási munkálatok“ – magyarázta.

A beíratási számokat megkeverő duplicitásokra is rámutatott: „Minden évben akadnak olyan szülők, akik két iskolába is beíratják a csemetéjüket. Ez főleg az elvált házaspárok esetében szokott történni, amikor az utódaikat más-más intézménybe szeretnék járatni, végül a beíratásukról bírósági döntés születik. Emiatt minden helyi alapiskola illetékeseit megkértem arra, hogy április 19-ig küldjék el nekem a már beíratott gyerekek névsorát, aminek az alapos ellenőrzése során derülnek majd ki a duplicitások“.

Végül hangsúlyozta: az elektronikus beíratást a komáromi alapiskolák nem pártolják, mert a pedagógusaik a jövendő elsősökkel személyesen akarnak megismerkedni. „Amely településeken lehetséges az elektronikus beíratás, a szülőnek ott is be kell mennie személyesen aláírnia a szükséges dokumentumokat” – zárta tájékoztatását.
Forrás: ma7.sk

Kapcsolodó cikkek