Közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

Két új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság (MTT),  amely hétfőn tartotta közgyűlését Budapesten, az Uránia Filmszínházban.

Az MTT a közgyűlésen tagjai sorába választotta a magyar tagozattal rendelkező Szabadkai Népszínházat, valamint a Viharsarok Táncszínházat, így a tagság létszáma 90-re nőtt – tájékoztatta az MTT Titkársága az MTI-t hétfőn. Az ülést Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója vezette le, aki az elnökség felkérését elfogadva a Magyar Teátrumi Társaság új titkára. Szó esett arról, hogy a társaság várja a jelentkező színházakat a 2024. nyarának végén esedékes, hagyományos Országos Színházi Évadnyitó megrendezésére.

A közleményben idézik Sepsi Enikőt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorát, aki „az egyetem megújuló, sok szempontból korszerűsített, a hazai előadó-művészeti ágazat munkáltatói- és munkavállalói igényeihez igazított tevékenységének kapcsán elmondta: az erőfeszítéseket visszaigazolja, hogy az idei felvételi időszakot hatalmas érdeklődés közepette bonyolítják le”.

A közlemény szerint Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a képzés átalakításának témájához kapcsolódva úgy fogalmazott: Európa-, sőt világszerte változnak a színházzal kapcsolatos elvárások, ahogy a kultúra finanszírozásának jellege is, így egyre inkább szükség van a saját tevékenységek, repertoárok felülvizsgálatára, átgondolására. A szféra reprezentációjára, a megmutatkozásra tán sose volt ilyen nagy szükség – tette hozzá. A közgyűlés elfogadta a társaság 2023-as beszámoló mérlegét valamint a 2024-es költségvetést. Az MTT tulajdonosi joggyakorlatában álló társaságok, a Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. és a Karinthy és Karinthy Nonprofit Kft. szintén prezentálták éves tevékenységüket.

Mint írták, „az ülés zárszavaként Sin Edina, a beregszászi színház igazgatója mesélt a színház életét ellehetetlenítő, megrendítő háborús körülményekről, köszönetet mondva azoknak az intézményeknek, amelyek vendégelőadásokkal, produkcióik utaztatásával segítik a kárpátaljai magyarság lelkierejének növelését, az alig megtartható ép lelki egyensúly fenntartását a művészet erejével”. Hozzátette, hogy továbbra is várják a felajánlásokat és az együttműködési lehetőségeket a színház részére. A közgyűlés tagjai a napirendi pontok tárgyalása után az SZFE negyedéves, Horváth Csaba és Rába Roland vezette fizikai színházi rendező és koreográfus osztályának Csongor és. című előadását is megtekintették. A közgyűlés vendége volt Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője is – áll a közlemlényben.

MTI

Borítókép: Magyar Teátrumi Társaság Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek