Közönségtalálkozó Király Gáborral: a tehetségnek szorgalommal is párosulnia kell - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Közönségtalálkozó Király Gáborral: a tehetségnek szorgalommal is párosulnia kell

Fociról, tanulásról és a kitartás fontosságáról beszélt Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás kapusa a szatmárnémeti közönségtalálkozón.

A Szatmárért Egyesület és a Partiumi Labdarúgó Akadémia meghívására december 6-án Szatmárnémetiben járt Király Gábor, a magyar futballválogatott korábbi kapusa. Talán helyesebb azt írni, hogy átrohant Szatmárnémetin, hiszen számos iskolában tette tiszteletét a délelőtti órákban, és készségesen, nagy türelemmel válaszolt a diákok néha ismétlődő kérdéseire. Emellett közös fotókra állt be, és autogramokat osztott az izgatott diákoknak.

Az első helyszín a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola volt, majd következett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont, a sort pedig a Szatmárnémeti Református Gimnázium zárta. Király a helyszíneken rövid bevezetőt mondott, majd gyorsan „átadta a labdát” a gyerekeknek, akik kérdések sokaságával árasztották el.

A magyar válogatott mezét 108 alkalommal viselő (s ezzel a közelmúltig csúcstartó) Király Gábor elsősorban a tehetségről, és annak hasznosításáról beszélt. Mint elmondta, mindenki tehetséggel megáldva jön a világra, viszont mindenkinek meg kall találnia, miben tehetséges. Ez önmagában azonban nem elég: rengeteg szorgalom és munka kell ahhoz, hogy a tehetséget kamatoztatni is lehessen. A gyerekek főleg focis élményekre, más játékosokról megfogalmazott véleményekre voltak kíváncsiak. Kiderült az is, hogy a Bundesligában 148 kilométeres óránkénti sebességgel érkező lövést is hárított, vagy, hogy a FIFA-videojátékkal kapcsolatban a legnagyobb büszkesége nem az, hogy ő is belekerült, hanem hogy gyermeke őt választotta a játékban a csapatába.

Példaképe Hegedűs Péter, aki a Haladás játékosa volt és most, közel a 70. életévéhez is véd, és rendszeresen tart előadást a sportegyesületénél. „Példaképekre szükség van, de kell egy vízió is, hogy meglegyen, mit akarunk elérni. Ha ez megvan, akkor mi is példaképpé válhatunk” – fogalmazott. Hogy milyen volt Cristiano Ronaldo ellen játszani, arra röviden és tömören válaszolt: „Semmi különös.” Majd hozzátette: a pályán mindenki egyenrangú! Azért elismerte, hogy Ronaldo kicsit speciális eset, ezért a Portugália elleni 2016-os Európa-bajnoki mérkőzésen a védőket úgy irányította, hogy ne juthasson el hozzá a labda. „Kihasználtuk a gyengeségét, hogy nem szeret futni” – fűzte hozzá mosolyogva.

Természetesen a kérdések áradatából nem maradhatott ki a védjegyévé vált mackónadrág sem. Megtudtuk: régen rossz minőségű pályákon játszott, azért választotta a hosszú szárú nadrágot, hogy védje a bőrét. és télen is jól jön a melegebb öltözet, ami kényelmes is. A labdarúgás mai helyzetére vonatkozó kérdésekre válaszolva rámutatott: meglátása szerint régebben több nagy kaliberű, karakteres játékos volt, mint ma. A jelenleg zajló világbajnokságon pedig mindenképp a döntőbe várja az argentin csapatot.

A magyar foci helyzetéről is beszélt. Szerinte fontos kiemelni a mostani sikerekkel kapcsolatban, hogy egy régóta elkezdett építkezés révén ért el a magyar válogatott világraszóló eredményeket, az építkezésben pedig fontos szerepe volt a hosszútávú tervezésnek. Magyarországon profi infrastruktúra várja a labdarúgás iránt érdeklődő fiatalokat, de fontos tényező a minőségi munka és a minőségi szakemberképzés is.

Az iskolalátogatásokat követően délután pedagógusokkal és edzőkkel találkozott Király Gábor, aki neveléssel kapcsolatos nézeteiről beszélt, saját tapasztalatából merítve több családi történetet is felelevenítve. Őszintén beszélt a karrierje során átélt mélypontokról, és arról, hogy hogyan tudott továbblépni, kitörni ebből az állapotból.

Forrás: maszol.ro

Kapcsolodó cikkek