Lázár János: Románia és Magyarország gazdasági kapcsolatainak erősödése a magyar kormány érdeke - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Magyarország

Lázár János: Románia és Magyarország gazdasági kapcsolatainak erősödése a magyar kormány érdeke

A magyar kormánynak komoly érdekei fűződnek ahhoz, hogy Románia és Magyarország között a gazdasági kapcsolatok jelentős mértékben erősödjenek – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, azt követően, hogy hivatalában tárgyalt Cseke Attilával a romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel.

A magyar építési és közlekedési miniszter szerint ehhez hozzá tudnak járulni például azzal, hogy a közlekedési infrastruktúrát fejlesztik a két ország között, és átjárhatóvá teszik a határokat. Lázár János közölte, az egyeztetésen áttekintették azokat a fejlesztési projekteket és elképzeléseket, amelyek közösek, vagy amelyek az együttműködés lehetőségét kínálják.

Budapest, 2023. április 6.
Lázár János építési és közlekedési miniszter (j) és Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelõs miniszter (b) kezet fog a közös sajtótájékoztató után az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. április 6-án.
MTI/Soós Lajos

Délután gazdasági szakemberekkel is találkoznak, hiszen a két országban a gazdasági együttműködés az export, illetve az import, a kölcsönös tőkebefektetés, kereskedelem kiemelten fontos szerepet tölt be – tette hozzá a miniszter. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az RMDSZ három minisztert ad a jelenlegi román kormányban”, Cseke Attila az egyik, akinek a kezében van az összes fejlesztés és fejlesztési forrás – fogalmazott Lázár János.

Kiemelte: mindenekelőtt szerette volna biztosítani tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország elkötelezett az iránt, hogy Románia a schengeni övezet tagja legyen. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy Románia minél hamarabb teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek – szögezte le Lázár János.

Cseke Attila megköszönte a magyar kormány támogatását Románia schengeni csatlakozása kapcsán, majd megerősítette a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködés fontosságát, amely tavaly 15 milliárd euróban testesült meg.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke