Lázár János Sepsiszentgyörgyön: az elindított programokat, fejlesztéseket folytatjuk - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: az elindított programokat, fejlesztéseket folytatjuk

„A magyarországi gazdasági kihívások ellenére határozottan elkötelezettek vagyunk a megindított programok folytatásában és a megígért fejlesztések teljesítésében”, jelentette ki pénteken Sepsiszentgyörgyön Lázár János. Magyarország építési és beruházási minisztere csütörtök este Bukarestből érkezett Sepsiszentgyörgyre, majd pénteken Antal Árpád polgármesterrel, Tamás Sándorral Kovászna megyei tanácselnökkel és Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével „vették számba a közös ügyeket”, egyeztettek a város, a megye, a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi fejlesztéséről.

A városközpontban tartott sajtótájékoztatón Antal Árpád elmondta, biztos abban, hogy a következő években, évtizedekben folytatják a nemzetépítést, amit az elmúlt 12 évben elkezdtek. Tamás Sándor úgy összegzett, termékeny beszélgetéssorozaton vannak túl.

Számítanak a partiumi munkaerőre

Lázár János azzal indított, hogy Bukarestben azt tapasztalta, a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködésben, az infrastruktúrafejlesztésben bőségesen vannak tartalékok, melyek kiaknázásában nagymértékben segít, hogy a jelenlegi román kormánykoalíció fontos pártja az RMDSZ. „A világ változik, az orosz háború kitörése óta komoly változások zajlanak a régióban, egymás szempontjainak megértése rendkívül fontos. Nem véletlenül küldött Orbán Viktor miniszterelnök Bukarestbe, hanem hogy feltárjam, végiggondoljuk a lehetőségeket, amelyek a két ország határának térségében megvalósíthatók” – mondta a tárcavezető. Rámutatott, Debrecen és Nyíregyháza Közép-Európa fontos ipari központjai lesznek, a Partiumban élő magyarságra és románságra egyaránt munkaerőként számítanak, ez mindkét oldalon demográfiai, szociológiai és gazdasági kérdéseket vet fel.

Sepsiszentgyörgyön támogatják az egyetemi kampusz, majd a kulturális központ építését

Sepsiszentgyörgyön áttekintették az uniós forrásokból megvalósítható fejlesztéseket és szó esett arról, hogy Magyarország az identitás megőrzésre koncentráló támogatáspolitikáját az oktatás, az egyház és a kultúra terén miként tudja folytatni, számolt be Lázár János, miután úgy értékelte, hogy Antal Árpád és Tamás Sándor a Kárpát-medence legjobb magyar önkormányzati vezetői közé tartoznak. Hangsúlyozta, a gazdasági kihívások ellenére elkötelezettek a megindított programok folytatásában, a megígért fejlesztések teljesítésében.

Sepsiszentgyörgy tekintetében ez több elemet is jelent, például elengedhetetlen a Sapientia EMTE helyi kampuszának megépítése, másrészt korábban kötelezettséget vállaltak a városközpontban egy kulturális és művészeti központ megépítésére, ezt az ígéretet teljesíteni fogják. Újságírói kérdésre részletezte, ha a városvezetőség 2023-ig elkészíti a kivitelezési terveket, az abban szereplő összeget 2024-ben a magyar kormány biztosítani fogja.

Rámutatott, a határon túli támogatási programok továbbra is Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez tartoznak, a Bethlen Gábor Alapon keresztül bonyolódnak. „Nekem az a feladatom, hogy a folyamatban levő beruházásokat konszolidáljam. Mindent méltóképpen befejezünk, torzót nem hagyunk” – mondta Lázár János. Arra is kitért, Sepsiszentgyörgynek, a térségnek óriási lehetőség a Brassó határában épülő repülőtér. A helyi ipari parkot is meglátogatta, itt azt mérlegelték, a magyar gazdasági szereplők számára van-e ott lehetőség. „Nemcsak az identitásmegőrzés fontos feladat, az életminőség javulását is biztosítani kell a sok nehézséggel küzdő Székelyföldön. Minden magyar ember megérdemli Európában, hogy jobban éljen” – fogalmazott Lázár János.

Készek és képesek növelni a működési támogatásokat

A működési jellegű támogatásokat fokozni szeretnék, mert bajban a segítség mindig többet ér, mondta újságírói kérdésre  a tárcavezető. Hozzátette, a magyar kormány által létrehozott ás támogatott intézményeket továbbra is segítik, ha az infláció és az energiahelyzet indokolja, „készek és képesek” növelni a támogatásokat. A fejlesztések tekintetében a korrekt befejezést tarja a legfontosabbnak, ezzel párhuzamosan a jövőbeli terveknek az összegzését és megfogalmazását.

Idén és jövőre új beruházást nem indítanak, kivételt képez a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi kampusza, arra megvannak a források. Parlamenti benyújtásra vár Magyarország új építési és beruházási törvénye, annak része lesz egy tízéves fejlesztési terv elkészítése. Ezen belül azt is meg kell tervezni, hogy a most elhatározott és folyamatban levő beruházásokon túl, hogyan nézzen ki például Sepsiszentgyörgy tíz év múlva, és ehhez a magyar kormány hozzá tudja tenni a maga részét.

Magyar–román kapcsolat: kényes kérdésekben az RMDSZ-re hagyatkoznak

A Magyarország és Románia közötti együttműködéssel lépésről lépésre kell haladni, először azzal foglalkozva, amiben egyetértés van: a határ menti térségben az együttműködés, a határátlépők, a közúti-, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, az autópálya-csatlakozási pontok, a munkaerő szabad áramlásának megteremtése.

„Magyarország letette a voksát Románia schengeni csatlakozása mellett. Román politikus társaimmal azokat a pontokat kell megtalálni, amelyekben egyetértés van, meg kell próbálni ezeket kimozdítani a holtpontról. Ez nem azt jelenti, hogy mi feladjuk az elképzeléseinket, de a gazdasági együttműködésben vannak tartalékok, erre koncentrálni kell. A kényes kérdésekben a magyar politikának ahhoz kell igazodnia, amit az RMDSZ és Kelemen Hunor képvisel” – szögezte le Lázár János.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Antal Árpád hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek