Ha a járókelők elsétálnak Bécs 15. kerületében a Reindorfgasse 23 szám előtt, azt hihetik, hogy Budapesten járnak: matyómintás motívumokkal díszített kirakat hívja fel magára a figyelmet, a kisboltba pedig ínycsiklandó sültkolbász illata csábít bennünket. Koncz Gábor több, mint húsz éve a nagykereskedelemben dolgozik és az elmúlt héten megnyitott kis üzlettel egy álmot valósított meg.

„Az élelmiszeriparban dolgozom immár húsz éve, elsősorban a húsexporttal foglalkozom. 1993-ban kezdtem Ausztriában, de dolgoztam többek között Dániában, Németországban is, két éve pedig feleségemmel „visszajöttünk” Bécsbe. Most is egy export-import cégnél dolgozom, de az év elején jött egy olyan ötletünk, hogy a nagykereskedelem mellé csináljunk egy kicsi magyar delikatesz boltot“, meséli Koncz Gábor.

A Hungarian corner-shop-ban találunk Túró Rudit, cérnametéltet, Piros aranyat, de Balaton csokit is és speciális hústermékeket, szürkemarha szalámit is. „Van olyan szalámi, ami csak itt kapható, mert én vagyok Ausztriában az egyedüli importőre“, teszi hozzá Koncz Gábor.

„Ezt a kis boltot én egy fajta küldetésnek tekintem, hogy az osztrák emberekkel megismertessem a magyar specialitásokat, esetleg felfedeztessem velük a rég elfeledett ízeket. És tényleg sokan keresik a kolbászokat, füstölt tremékeket, szárazárut. Az is egy küldetésem, hogy mondenki megismerje a Túró Rudit, minden gyermek kap nálunk egyet ajándékba“, mondja a kisbolt tulajdonosa.

A boltban van egy igazi magyar hentesáru üzletre emlékezetető imbisz-sarok is, ahol napi menü, véres hurka, májas hurka, rántott csirkecomb, szentesi savanyúságok, csalamádé, kovászos uborka és naponta frissen szállított fehér kenyér vár az éhes látogatóra.

http://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/2639018/