Magyar Levente: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Magyar Levente: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Az Európát és a világot sújtó gazdasági válság, valamint az ukrajnai háború hatásait mindenki érzi, ennek ellenére a magyar kormány eltökélt szándéka, hogy folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, mert van mire építeni, noha egyelőre nem tudnak olyan mértékben és ütemben érkezni a támogatások, mint korábban – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szabadkán.

A politikus két vajdasági városban, Újvidéken és Szabadkán nyitott meg egy-egy szállodát, amelyek megépítését a magyar kormány támogatta a vajdasági gazdaságfejlesztési programban. Magyar Levente közölte: a gazdasági válság mindenkit megvisel, így az állami költségvetést is, de a támogatásokat nem állítják le. „Erőnkhöz mérten folyósítjuk a támogatásokat, (.) a program nem torpan meg, amíg erőnkből telik, folytatjuk a megkezdett munkát, mert van mire építeni” – húzta alá.

Szabadka, 2022. szeptember 22.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a szabadkai Artist Hotel átadásán 2022. szeptember 22-én. A fejlesztés a magyar kormány támogatásával, a vajdasági gazdaságfejlesztési program segítségével valósult meg.
MTI/Molnár Edvárd

A két szálloda átadásával kapcsolatban kiemelte: az idegenforgalom területén az utóbbi időszakban nem voltak jellemzőek a nagyarányú beruházások, most viszont nagy lépést tettek afelé, hogy „a turisztikai piacon is domináns szerepelt vállaljanak a magyar gazdasági szereplők”.

Az államtitkár sikeresnek értékelte a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, hozzátéve, hogy most már több tízezer család van, amelyet pozitívan érintett ez a beruházássorozat, és lehetséges, hogy ha nincs ez a program, akkor sokan nem a szülőföldjükön keresték volna a boldogulást. Arra is rámutatott, hogy a programot a kiváló szerb-magyar kapcsolatok tették lehetővé, ugyanakkor maga a program sikere is hatással van a két ország viszonyára, mert növeli a bizalmat a két fél között.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult.

MTI

Kapcsolodó cikkek