Menczer Tamás: az energetika területén el kell törölni a szankciókat - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Menczer Tamás: az energetika területén el kell törölni a szankciókat

Az energetika területén el kell törölni az Oroszország elleni szankciókat és új szankciók bevezetéséről még beszélni sem szabad – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videójában.

Menczer Tamás azt mondta: „döbbenetes, de hazudott” Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borell egész egyszerűen nem mond igazat: ugyanis most azt állította, hogy a szankciós politikának soha nem volt a célja az, hogy a háború befejeződjön – fogalmazott.

Ezzel szemben az igazság az, hogy Brüsszel azért vezette be a szankciós politikát, hogy a háború véget érjen – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, ezt az Európai Külügyi Szolgálat, amelyet Josep Borell vezet, világosan le is írta: a szankciós politika célja, hogy a háború befejeződjön, a háborút ezzel akarják megállítani.

A helyzet tehát az, hogy Josep Borell most letagadja azt, amit az általa vezetett szervezet leírt – mondta Menczer Tamás, aki szerint „ha a helyzet nem lenne rendkívül súlyos, azt is mondhatnánk, hogy ez nevetséges”. Az államtitkár kijelentette, két következtetést lehet levonni. Az első az, hogy a szankciós politika kudarcos, nem hozta el a háború végét, ezért már elkezdtek hazudozni róla Brüsszelben. A második következtetés pedig az, hogy a szankciós politika bennünket gyengít, Oroszországot pedig rekordbevételekhez segíti.

Menczer Tamás közölte: a tavalyi év első kilenc hónapjában az orosz költségvetésben a gáz- és olajbevételek aránya 35 százalék volt, az idén ez 43 százalékra nőtt. „Oroszország tehát rekordbevételekre tesz szert, míg mi itt Európában szankciós felárat fizetünk az energiáért és szankciós inflációt szenvedünk el” – fogalmazott.

MTI

Kapcsolodó cikkek