„Mi együtt jöttünk” – lovas zarándokokat köszöntöttek a csíksomlyói nyeregben - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

„Mi együtt jöttünk” – lovas zarándokokat köszöntöttek a csíksomlyói nyeregben

Lovas zarándokokat köszöntöttek péntek este hat órától a csíksomlyói nyeregben. A Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevője volt Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

Közel négyszáz lovas zarándokot fogadtak péntek este a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Az ünnepélyes fogadáson jelen volt Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke, Borboly Csaba, tanácselnök, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, továbbá a különböző magyarlakta települések képviselete. Az idei pünkösdi búcsú előtti napon fogadta Csíkszereda az egész székelység nevében a lovas zarándokokat. Szám szerint 385 zarándok érkezett lóháton a csíksomlyói nyeregbe, volt aki 280 kilométert tett meg a búcsú helyszínére.

Fogadásukra ünnepélyes programmal készültek a szervezők. A Száztagú Székely Férfikórus nyitotta meg a rendezvényt, akik a Boldogasszony anyánk című művet énekelték a színpadon. Ezt követően egy rövid szertartás vette kezdetét, aminek részeként a Szűzanyához intézték imáikat az egybegyűltek. A prédikáció során a növényvilággal való szimbiózisunkra emlékeztetett Bilibók Géza, tusnádfürdői plébános, majd az állatvilággal való kapcsolatunkkal való példán köszöntötte a lovas zarándokokat, révén a magyar ember az ősmagyarság óta lóháton közlekedik.

Mi együtt jöttünk ide. Mi, magyarok együtt jöttünk, s ne feledjük, csak akkor tudunk túlélni, ha együtt is maradunk” – hangzott el a szónoklatban, majd arra figyelmeztettek a felszólalók, hogy éljük meg a teremtett világunkban ezt az egységet, hiszen szükségünk van mind az állatvilágra, mind a növényvilágra, mind egymásra. Istennek terve van velünk, magyarokkal” – fejtette ki a szónok, emlékeztetve az ott lévőket az egység fenntartására.

Ezt követően Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólt pár szót. Elmondása szerint Csíkszeredában nincs nagyobb ünnep, mint a magyarságot fogadni a pünkösdi búcsún, hiszen ezzel megerősítjük az összetartozást. Felszólalt Bíró Barna Botond is, Hargita megye tanácsának alelnöke, aki szintén kifejezte háláját a lovas zarándokok felé, majd az egységre fókuszálva azt hangsúlyozta, hogy ez az ünnep kulturális örökségünket és nemzeti identitásunkat erősíti meg. Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke szintén köszöntötte a lovas zarándokokat, továbbá a lóval való erős köteléket húzta alá.

Végül Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szólalt fel, aki a magyar kormány nevében köszöntötte a zarándokokat. Elmondása szerint pünkösd ünnepe a magyar összetartozás napjaként tekinthető, hiszen a világ összes magyarlakta településéről gyűlnek össze Csíksomlyóra a zarándokok egységet képviselve a nemzet között.

Az ünnepélyes főhajtás részeként a lovasok elhelyezték imaszalagjaikat, ezidő alatt pedig a Száztagú Székely Férfikórus Bárdos és Kodály műveket énekelt.

Forrás: Székelyhon

Fotó: Pinti Attila, Székelyhon

Kapcsolodó cikkek