Nacsa Lőrinc: ez most a cselekvés és az összefogás ideje, ami oda vezethet, hogy győznek a magyarok - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Nacsa Lőrinc: ez most a cselekvés és az összefogás ideje, ami oda vezethet, hogy győznek a magyarok

A márciusi ifjak példáját követve, idén négy választás előtt állva ki kell mondani: ez most a cselekvés és az összefogás ideje, ami oda vezethet, hogy győznek a magyarok – jelentette ki Nacsa Lőrinc a nemzeti ünnepen Kolozsváron.

A Fidesz-KDNP-frakció országgyűlési képviselője az erdélyi város főterén tartott ünnepségen megtisztelőnek nevezte, hogy Mátyás király szobra mellett, a Szent Mihály-templom árnyékában ünnepelheti a szabadság napját a kolozsvári magyarsággal. Beszédében a politikus felidézte: a márciusi ifjak példát mutattak összefogásból, önfeláldozásból és hűségből, és ebből ma is bátorságot lehet meríteni. Mert „kihívás van bőven” – mondta, majd az idei magyarországi és romániai választásokra utalva többször is kijelentette: „Győzni kell!” Felidézte: a magyarság a történelem folyamán megtanulta, hogy dolgozni, harcolni kell a szabadságért, a békéért. „Ahhoz, hogy a mi magyar életünket tudjuk élni, ami azt is jelenti, hogy a körülöttünk élő népeknek is jó, mert mi mindenkinek partnerséget és együttműködést ajánlunk” – fogalmazott.

Kifejtette: a tapasztalat azt mutatja, a magyarság akkor tud fejlődni, előrelépni, jószomszédi viszonyokat kiépíteni, amikor maga dönthet sorsáról. Mert ha nincs ott a döntéshozó fórumon, ugyanúgy dönteni fognak róla, csak nélküle – mutatott rá. Aláhúzta: ezért a magyarság képviselőinek Brüsszelben, Budapesten, Bukarestben és Kolozsváron is ott kell lenniük. „Győzni kell, hogy megőrizzük a nemzetegyesítés eredményeit, az értékeinket, a szemmel látható fejlődést és a javuló és fontos román-magyar viszonyt” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Kolozsvár, 2024. március 15.
Nacsa Lõrinc, a KDNP országgyûlési képviselõje koszorúz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén a kolozsvári Biasini szálló épületénél 2024. március 15-én.
MTI/Kiss Gábor

Rámutatott: győzni kell, hogy legyen „erős és a normalitás talaján álló” magyar képviselet Brüsszelben, mert Európa akkor lehet sikeres, ha visszatér a nemzetállamok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéséhez, ha az európai és benne a magyar és román gazdák, vállalkozók és családok érdekeit tartja szem előtt, és tiszteli a nemzeti kisebbségek jogait. Győzni kell, hogy legyen erős képviselet Bukarestben és Kolozsváron is, meg kell védeni az elért eredményeket, partnerségeket – mondta. „Eljött az ideje, hogy mindenki belássa, hogy ha a magyarok győznek Erdélyben, akkor mi mindig úgy végezzük a munkánkat, hogy az jó a románoknak is és az itt élő többi nemzetnek” – hangoztatta az országgyűlési képviselő.

Aláhúzta: a választások évtizedre határozhatják meg „a magyar közösség helyét és erejét”, ez közös felelősség, mely alól nem lehet kibújni. „A mi erőnk a közösség ereje, mert tudjuk, hogy a közép-európai együttműködésnek és a magyar érdekképviseletnek nincs alternatívája” – összegzett.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere rámutatott: míg ilyenkor arról beszélünk, mit jelent a szabadság, testvériség, egyenlőség, az erdélyi magyarok többszörös kisebbségben ezeknek a fogalmaknak a teljes hiányát élték meg. Az elmúlt évszázadok alatt megtanulták, hogy a szabadságot ki kell vívni, a jogaikért meg kell küzdeni – mondta. Ahogy azt is, hogy „az egyes győzelmek is tiszavirág-életűek lehetnek”, és nap mint nap harcolni kell a legfontosabb, legféltettebb értékekért. „Óvni és védeni a kiharcolt jogokat. Mindent megtenni annak érdekében, hogy az elnyert jogok soha többé ne csorbuljanak, bármilyen veszély, bármilyen önkényes hatalom árnyékolja is be őket” – intett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) újrázni készülő politikusa. Aláhúzta: az erdélyi magyar ember kötelessége megállni a helyét a végeken, megőrizni azt, amit az elmúlt bő három évtizedben kiharcolt. „Nem várhatjuk másoktól gondjaink megoldását, mert számtalanszor bebizonyosodott, hogy nélkülünk nem oldódnak meg a magyar ügyek” – mondta Oláh Emese.

Tasnádi István Szilárd, Kolozs megyei alprefektusa Marcel Ciolacu román kormányfő üzenetét tolmácsolta, majd személyes élményként gyerekkora nemzeti ünnepeit idézte fel. Szabó Csorba Zsuzsanna Emese a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) képviseletében az ifjúság üzenetét adta át, emlékeztetve: az ifjúság volt és lesz a változás hajtóereje, a társadalom újítója.

Erdély fővárosában idén jóval több magyar vett részt a főtéri ünnepségen, mint a korábbi években. Ezt felvonulás és a Szent Mihály-templomban tartott ökumenikus istentisztelet előzte meg, melyen a magyar történelmi egyházak elöljárói kértek áldást és békét a magyarságnak, és Orbán Viktor kormányfő üzenetét is felolvasták. Március 15-én idén először ünnepi dekorációt kapott a belvárosi Deák Ferenc (Eroilor) utca, melyen az ünnepi menet is áthaladt, és a Bem József tábornok egykori szálláshelyén lévő emléktáblát is megkoszorúzták. A magyar, román, székely zászlókkal felszerelt, népviseletbe, ünneplőbe öltözött fiatalok a főtéri ünnepségen táncra is perdültek. Az alkalmat a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, csaknem kétszáz néptáncos és a Kallós Zoltán Népzene Iskola zenészei tették ünnepélyessé. A Diákművelődési Házban is ünnepi műsort tartottak, az alkalomból piros-fehér-zöld díszkivilágítást kapott a belvárosi épület.

MTI

Kapcsolodó cikkek