Nagy János: magyarnak lenni, nem élethelyzet, hanem különleges ajándék - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Nagy János: magyarnak lenni, nem élethelyzet, hanem különleges ajándék

Magyarnak lenni nem élethelyzet, vállalt hivatás, hanem különleges ajándék – jelentette ki Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a felvidéki Szencen, ahol részt vett kedden a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket és családjaikat köszöntő ünnepségén.

Az eseményen, amelyen a környék magyar oktatási intézményeiben a tanulást elkezdő negyven gyermeket és szüleiket köszöntötték, az államtitkár a magyar iskolaválasztás fontosságáról, a gyermekek adta jövőről és a hétvégi szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban a magyar képviselet megszerzésének szükségességéről beszélt.

Köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik magyar iskolába íratták gyermeküket, így esélyt adnak a magyar nyelvnek, a magyar kultúrának, általában a magyarságnak a megmaradásra. Az államtitkár a gyerekekhez szólva azt mondta: magyarnak lenni nem élethelyzet, nem vállalt hivatás, mert egy több mint ezeréves, küzdő nép lányának vagy fiának lenni különleges ajándék.

Szenc, 2023. szeptember 26.
Iskolakezdõk ajándékai a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdõket és családjaikat köszöntõ ünnepségén a felvidéki Szencen, a Városi Mûvelõdési Központban 2023. szeptember 26-án.
MTI/Krizsán Csaba

„Aki magyar nyelven tudja mondani a négy varázsigét – a sajnálom, a bocsánat, a köszönöm és a szeretlek szavakat – az kincset nyert, egy kulcsot, egy titkos kódot, amely olyan kapukat nyit meg, amelyeken keresztül csak mi járunk, mi magyarok” – húzta alá Nagy János.

Az államtitkár a szombati szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban arra kért minden magyar szülőt, hogy menjen el szavazni. „A magyar képviseletnek Pozsonyban van helye” – szögezte le. A rendezvényen fellépő kisiskolásokra és műsorukra utalva megjegyezte: bár nem lehet tudni, mi lesz szombaton, az biztos, hogy „a jövő itt van, és nagyon fényesen néz ki.”

Szenc, 2023. szeptember 26.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszédet mond a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdõket és családjaikat köszöntõ ünnepségén a felvidéki Szencen, a Városi Mûvelõdési Központban 2023. szeptember 26-án.
MTI/Krizsán Csaba

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a magyar iskolakezdők köszöntése már egy évtizedes program, és szövetségük minden évben arra törekszik, hogy a szülők rendkívül fontos döntését megköszönjék, rámutassanak, hogy nemcsak iskolát választanak, hanem a magyar jövőt is. „A magyar szülők amikor magyar iskolába íratták a gyermeküket, a magyar közösségnek, a megmaradásnak szavaztak jövőt” – hangsúlyozta Csáky Csongor.

A szeptemberi iskolakezdést követően a Rákóczi Szövetség hazai és külhoni támogatóival együtt félezer külhoni helyszínen mintegy kilencezer iskolakezdő kisdiák családjának mond köszönetet azért, hogy magyar iskolát választottak gyermeküknek. A Magyar Iskolaválasztási Program mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre, a támogatók között félezer magyarországi önkormányzat, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel

MTI

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.