Nagyváradon megnyitották a tizedik Szent László Napokat - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Nagyváradon megnyitották a tizedik Szent László Napokat

Nagyváradon hétfő este hivatalosan is megnyitották a hét végéig tartó Szent László Napok kulturális fesztivált, melyet tizedik alkalommal szervez meg a helyi Szent László Egyesület a partnereivel együtt.

A Szigligeti Színházban tartott nyitógála előtt mondott köszöntésében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy vélte: Szent László alakja, jelleme áthatja a magyarság múltját és jelenét, és azt az összetartozást jelképezi, amelyért a magyar kormány is cselekszik tizenkét éve.

A legendákban megjelenő lovagkirály szerinte a keresztény értékeket és a nemzeti érdeket testesíti meg. A miniszterelnököt idézve jelentette ki, hogy ma is a nemzeti érdek képviselete az egyik legfontosabb összetevő a siker receptjében. A szülőföldön való megmaradás elősegítését pedig az egyik legfontosabb nemzeti érdeknek nevezte.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédében arra figyelmeztetett, hogy míg Szent László a kunokkal küzdött, ma más külső és belső ellenségekkel szemben van szükség Erdély védőszentjének és patrónusának az oltalmára. „Mi, mai magyarok egyenlőtlen harcot folytatunk minálunk nagyobb erőkkel szemben. Ha katolikus volnék, szent királyunk segítségét kérném, hogy hadakozzék érettünk, de mindenképpen az ő bízó hitével kérem Istent, hogy tartson meg, és emeljen fel bennünket, áldja meg és tegye boldoggá Váradot” – fogalmazott a volt református püspök.

Florin Birta, Nagyvárad nemzeti liberális polgármestere büszkeségének adott hangot, amiért a város partnere lehet a szervezőknek egy olyan fesztivál megszervezésében, amelyik a város hírnevét öregbíti. Kijelentette: Nagyvárad többnemzetiségű, többnyelvű város, ezért olyan rendezvényeket kell itt szervezni, amelyek által otthon érzik magukat a város polgárai. A Szent László Napokat ilyennek tartotta.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere azt kívánta, hogy a rendezvénysorozat erősítse meg a közönséget nagyváradiságában, a városhoz tartozás élményében.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében a párt Kós Károlytól vett jelszavát idézte: „Dolgoznunk kell, ha élni akarunk és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk”. Megjegyezte: az EMNP szellemi holdudvara hívta életre a Szent László Napok mellett a kolozsvári, a brassói és a temesvári magyar napokat, valamint a marosvásárhelyi Vásárhelyi Forgatagot is. „Helyzetünk javulását nem valamely rajtunk kívül álló erőtől vagy eseménytől kell várnunk ma sem, hanem felelősen és bátran kell vállalnunk az önsorsjavító munkát. A Szent László Napok jellemzően ilyen” – jelentette ki a politikus.

Zatykó Gyula főszervező arra biztatta a közönséget, hogy próbálják egy hétre lekapcsolni a világ válságaiból fakadó gondokat, a nehézségeket, és lássák meg a jót a szépet, a kellemest, amit a fesztivál kínál. Úgy vélte: a 10. Szent László Napok afféle oázis lehet a színvonalas és változatos programjaival.

Megemlítette, hogy a programsorozat nyitógáláját Debrecen városa, a zárókoncertjét pedig Nagyvárad önkormányzata ajánlotta fel. A nyitógálán a Debreceni Népi Együttes áll a közönség elé Tűzliliom című előadásával, mely Wass Albert A funtineli boszorkány című regényének a táncszínpadi előadása, a vasárnapi fesztiválzárás előtt pedig Ákos koncertezik Nagyvárad főterén.

A tizedik Szent László Napok programja a Szentlaszlonapok.ro honlapon böngészhető.

MTI

Fotó: Molnár Ferenc

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80