Nem válhatnak a Bolyai-gimnázium alegységévé a marosvásárhelyi katolikus iskola osztályai - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Nem válhatnak a Bolyai-gimnázium alegységévé a marosvásárhelyi katolikus iskola osztályai

A következő, 2023-2024-es tanévben is a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva működhetnek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium osztályai, miután a Maros megyei tanfelügyelőség nem hagyta jóvá, hogy külön alegységgé váljanak a gimnáziumon belül – közölte az MTI-vel Tamási Zsolt.

A megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója, aki jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt magyar iskola osztályait, elmondta: meglepő számára a tanfelügyelőség pénteki döntése, mivel az előző, decemberi elutasítás nyomán januárban pótolták az általuk hiányolt minisztériumi dokumentumot, és újra benyújtották a kérést. A tanfelügyelőség úgy értékelte, hogy ez megkésve történt, és kifogásolta, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat még nem hagyta jóvá az iskolahálózat jövő tanévre vonatkozó szerkezetét. A Transtelex portál által ismertetett tanfelügyelőségi álláspont szerint ilyen esetben az oktatási minisztériumnak kell dönteni a kérdésben.

„Egyáltalán nem értem, hogy a rosszindulaton túl, mi az, ami motiválta őket'” – mondta az MTI-nek a tanfelügyelőség döntéséről Tamási Zsolt, hangsúlyozva, hogy a határidő május 3. Addig meglesz az önkormányzati döntés az iskolahálózatról, mivel a kérdés szerepel a döntéshozó testület csütörtöki ülésének napirendjén. A tanfelügyelőség jóváhagyása nélkül azonban a katolikus iskola osztályai nem válhatnak külön struktúrává, alegységgé, hanem továbbra is a Bolyai-gimnáziumba tagolódva működnek, akárcsak az idei tanévben.

„Törvénytelennek tartom, hogy a tanfelügyelőség nem alkalmazza a tanügyi törvény és módszertan előírását, miszerint, ha egy iskola több helyszínen működik, azok struktúrák, alegységek” – mondta Tamási Zsolt emlékeztetve, hogy a katolikus iskola osztályai külön épületben vannak.

Kifejtette, hogy az áhított alegységi státus a következő időszakban zajló beiskolázási folyamat miatt lenne fontos, ez esetben ugyanis a katolikus iskola osztályai külön kódot kapnának, ami megkönnyítené a jelentkezők számítógépes elosztását, mivel mindkét iskolában van például természettudományokból 9. osztály. A Bolyai-gimnáziumban hét, a katolikusban három 9. osztály indul, külön kódok hiányában a jelentkezőket egységesen kezeli a rendszer. Így utólag találni kell egy módszert, mely segít „objektív módon” eldönteni, melyik diák kívánt inkább a Bolyaiba, és melyik a katolikus iskolába iratkozni – magyarázta Tamási Zsolt.

Az aligazgató az eddigi „visszajelzésekből és hangulatból” úgy ítéli meg, hogy a jogi hercehurca ellenére továbbra is megmaradt az érdeklődés a katolikus iskola iránt. Elmondta, hogy az iskola újraindítása ügyében nincs előrelépés, továbbra is a bíróság döntésére várnak. A marosvásárhelyi önkormányzat tavaly augusztusban javaslatot fogadott el, mely szerint leválasztja a Bolyai-gimnáziumról a katolikus iskola épületében működő osztályokat, de ebbe a tanfelügyelőség nem egyezett bele. Mielőtt a szaktárca döntött volna a vitás kérdésben, a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon az önkormányzati döntést, így azt felfüggesztették. Az újabb per visszavetette az iskola újbóli megalapításának ügyét.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el a 2022-2023-as tanévet, de ehhez a Bolyai-gimnázium biztosítja számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

MTI

Kapcsolodó cikkek