Nemzeti összetartozás napja - Duna-napok tizedszer Torockón - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Nemzeti összetartozás napja – Duna-napok tizedszer Torockón

Immár tizedik alkalommal rendeznek Duna Napokat a nemzeti összetartozás napja alkalmából az erdélyi Torockón, május 31-től június 2-ig, fellép mások mellett az Ismerős Arcok, a Bagossy Brothers Company és a Kaláka, a helyszínről sugároz a Dankó rádió.

„Akárcsak tavaly, idén is háromnapos eseménysorozattal várjuk az érdeklődőket a jubileumi Duna Napokon. A programsorozattal tisztelgünk június 4-e, a nemzeti összetartozás napja előtt, amikor az ünnepeljük, hogy bár több mint száz évvel ezelőtt határok szakítottak szét minket, megőriztük kincseinket, értékeinket, hagyományainkat, amelyet kötelességünk a következő nemzedékeknek átörökíteni” – mondta Altorjai Anita az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában szerdán.

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, az esemény főszervezője felidézte, hogy a közmédia 2012-ben Torockón, Erdély szívében egy romos állapotban lévő épületet újított fel, ez lett a Duna Ház, mely azóta a magyarság helyi kulturális központjává vált.

„A Duna Napok alkalmából minden évben egyszer kiköltözünk a házból, birtokba vesszük egész Torockót, és a legkisebbektől az idősebbekig mindenkiben igyekszünk az összetartozás, az anyaországhoz tartozás, az egymáshoz tartozás érzését erősíteni. Ez a közszolgálati média egyik legfontosabb feladata, hogy tudja, érezze a külhoni magyarság, hogy nincsenek magukra hagyva. Ezt erősíti a Duna Ház egész éves programkínálata is, ahova a magyar nemzet egész területéről érkeznek előadók, művészek, tudósok” – fogalmazott Altorjai Anita.

Az idei Duna-napok május 31-én pénteken délután kezdődnek, a nyitónapon koncertet ad a felvidéki Ismerős Arcok és az erdélyi Bagossy Brothers Company, szombaton a gyermekek lesznek a középpontban, őket izgalmas kalandjátékokkal, kézműves programokkal várják, és színpadra lép a Kaláka együttes. A gazdag kínálatban néptánc is szerepel, zenél Pál István Szalonna és Bandája, láthatják a nézők A Dal 2023 győztesét, a Titán zenekart, és ismét megrendezik a főzőversenyt, amelynek házigazdája az idén Kudlik Júlia. Idén 450 fellépő lesz a torockói Duna-napokon, ami több mint kétszer annyi, mint az elmúlt években.

„A Torockóról szól június 1-jén a Dankó rádió, délben onnan sugározzák a Jó ebédhez szól a nóta című műsort, majd a kívánságműsort, a Dankó-színpadán népszerű énekesek, muzsikusok és rádiós műsorvezetők lépnek fel. A szombat esti hagyományos összetartozás-koncerten az István, a király című rockoperából is felcsendülnek dalok, mások mellett Varga Miklós és Vikidál Gyula és Pál Eszter előadásában” – sorolta Altorjai Anita.

A vezérigazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol elmondta: a nemzeti összetartozás napján a közszolgálati média minden programja azt szolgálja, hogy a magyarok a világ minden táján azt érezzék, megfoghatják egymás kezét, mert összetartozunk, egy örökséget ápolunk, mert egy nyelvet beszélünk.

A mozogni vágyókra is gondoltunk, szombaton délelőtt rendezzük meg a jubileumi, 10 kilométeres futóversenyünket, amelynek célja a Torockó felett magasodó 1000 méter magas Székelykő lesz – közölte Altorjai Anita.

A Duna-nap részletes programja a www.dunanap.com oldalon olvasható.

MTI

Kapcsolodó cikkek