Novák Katalin: a B9-ek támogatják Ukrajnát és a béke mielőbbi helyreállítását - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Novák Katalin: a B9-ek támogatják Ukrajnát és a béke mielőbbi helyreállítását

A Bukaresti Kilencek (B9) elkötelezettek Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a NATO közép- és kelet-európai tagországait tömörítő B9-ek államfőinek keddi pozsonyi találkozója után.

A Bukaresti Kilencek (B9 – Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária) megbeszéléséhez személyesen csatlakozott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, illetve videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is. A fő téma Európa biztonságának és stabilitásának megerősítése volt. A keddi találkozón a Bukaresti Kilencek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kifejezték közös elkötelezettségüket Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt.

Pozsony, 2023. június 6.
Novák Katalin köztársasági elnök (j2) a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítõ, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozójának sajtótájékoztatóján Pozsonyban 2023. június 6-án. Mellette Gitanas Nauseda litván (j3), Andrzej Duda lengyel elnök (j4), Zuzana Caputová szlovák (j5), Klaus Iohannis román (b4), Egils Levits lett (b3), Alar Karis észt (b2) és Petr Pavel cseh államfõ (b), valamint Ilijana Jotova bolgár alelnök (j).
MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin a megbeszélés témái közül kiemelte az ukrajnai civileket sújtó, megmagyarázhatatlan, brutális és tragikus támadásokat. Mint emlékeztetett, elnök társai többségéhez hasonlóan együttérzését személyesen is kifejezte korábbi ukrajnai látogatása során. A magyar államfő hozzátette, hogy a kedden elfogadott nyilatkozat elítéli Oroszország igazolhatatlan támadását és elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát.

A B9-eknek továbbra is készen kell állniuk a humanitárius segítségnyújtásra – mutatott rá, hozzátéve: Magyarország a háború kezdete óta kétmillió menekültet fogadott Ukrajnából. Novák Katalin felhívta a figyelmet az Ukrajna jövőjével kapcsolatos gondolkodás fontosságára is: a B9-eknek jelen kell lenniük Ukrajnában a háború utáni újjáépítés során és azt követően is – közölte. Fontos azonban az, hogy ne hangozzanak el valószínűtlen ígéretek – hangsúlyozta, hozzáfűzve: Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy a katonai döntéseket reális elvárások alapján hozza meg.

A magyar államfő kifejtette: a B9-ek hívei annak, hogy perspektívát nyújtsanak Ukrajna NATO-tagságára, ahogy hívei a szövetség „nyitott ajtók” politikájának is. A NATO- és EU-tagság elérése érdekében ezért további reformokra bátorítják Ukrajnát – számolt be Novák Katalin, saját álláspontjaként hozzátéve: mindez az ukrajnai kisebbségi jogok tiszteletben tartását is érinti. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságára is, ez ugyanis alapvető feltétele egész Európa stabilitásának – mutatott rá.

Mint emlékeztetett, Magyarország földrajzilag két válságzóna között helyezkedik el; nemrég például számos magyar katona sérült meg a koszovói zavargásokban a KFOR misszió tagjaként – idézte fel Novák Katalin. Jens Stoltenberg a keddi találkozó után saját Twitter-fiókjában a Novák Katalinnal lezajlott eszmecseréjét emelte ki: mint fogalmazott, jó megbeszélést folytatott a „megbecsült szövetséges” Magyarország köztársasági elnökével. Novák Katalin a közösségi médiában arra is emlékeztetett: „Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is teljesíti a vállaltnál korábban, hogy GDP-je 2%-át költi védelmi kiadásokra.”

MTI

Kapcsolodó cikkek